‘Schending dierenwelzijn geen exces, maar standaardpraktijk’

null Beeld ANP
Beeld ANP

De schokkende beelden die actiegroep Animal Rights onlangs naar buiten bracht van twee Nederlandse varkensfokkerijen tonen de normale gang van zaken in de gehele varkenshouderij.

Dat stelt Caring Vets, een vereniging van dierenartsen die zich inzet tegen schendingen van dierenwelzijn in de veehouderij. “Wat het meest schokkend is aan deze beelden, is dat zoveel mensen denken dat het hier om excessen gaat op twee varkensfokkerijen. Mensen hebben blijkbaar geen idee hoe er met dieren wordt omgegaan waar ons voedsel van geproduceerd wordt”, aldus de organisatie.

Animal Rights bracht vorige week beelden naar buiten van dierenmishandelingen bij twee varkensfokkerijen in het Gelderse Lunteren en Nuenen in Noord-Brabant. Op de beelden, die met een verborgen camera zijn gemaakt, is onder meer te zien hoe biggetjes in kratten worden gegooid en het uitkrijsen wanneer hun staartjes onverdoofd worden ­afgesneden. Ook is te zien dat ontlastingsmonsters letterlijk uit de biggetjes worden geknepen en varkens ­tegen hun kop worden geschopt. Daarnaast laten de beelden spartelende, zieke en gewonde biggen zien.

Suggestief

Volgens Caring Vets is de aandacht voor zieke varkentjes beperkt door het grote aantal biggen dat ­binnen een korte periode geboren wordt. “De norm is dat zieke dieren met antibiotica behandeld worden, maar verdere verzorging ontbreekt over het algemeen.” De organisatie, waarbij ruim 130 dierenartsen zijn aangesloten, wijst erop dat het afknippen of afbranden van staartjes bij biggen en het slijpen van tandjes uiterst stressvol en pijnlijk is.

Brancheorganisatie de Producenten Organisatie Varkenshouderij liet eerder al weten dat de beelden niet representatief zijn en suggestief ­zouden zijn gemonteerd. De dierenartsen vinden deze reactie onbegrijpelijk. “Het zou ze sieren om te ­erkennen dat deze gang van zaken dagelijkse praktijk is en een uitleg te geven waarom deze zaken zo plaatsvinden.”

Lees ook:

In de varkensstal wordt het drukker en drukker

Varkensbedrijven blijven sterk groeien. En zeugen krijgen almaar meer biggetjes. Oftewel, de intensivering van de varkenshouderij gaat in rap tempo door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden