SCHELTEMA

Een beetje heel erg laat en nog steeds tegen de heersende mening binnen zijn partij in is VVD-leider Bolkestein ervan overtuigd aan het raken dat de vrije markt een gevaar is voor een pluriforme democratie. Dat gaat hij de liberale internationale volgende week vertellen. De gevaren gelden zowel voor de gedrukte media als voor de telecommunicatie. Bij ons valt het met de kranten nog mee, ook al zitten inmiddels de meeste dagbladen op één hand (PCM). Maar die constatering biedt wereldwijd geen garantie. Ernstiger is de situatie bij de telecommunicatie; de hoge kosten en de al gevormde samenwerkingsverbanden schermen daar de markt steeds meer af.

Waarop minister Wijers van economische zaken aankondigde te bekijken of hij de samenwerking op het gebied van digitale betaaltelevisie tussen KPN, Philips en NetHold nog kan verbieden. Interessant om te vernemen, maar ook Wijers hobbelt tamelijk kansloos achter de feiten aan. Nationaal en internationaal. Philips en KPN zijn samen bijvoorbeeld al voor 34 procent eigenaar van Sport 7, betaal-tv in oprichting die de publieke omroep verder terug moet drukken. Philips is bezig met het opkopen van grote kabelnetten. Om maar een paar van de belangen te noemen. En allemaal zonder dat de overheid zich geroepen voelt in te grijpen, als er al samenhang in gezien werd.

Er zijn internationaal al lang enorme conglomeraten op dit gebied ontstaan. Het is economisch onhandig voor Nederland wanneer Wijers nu nog wil ingrijpen in een proces waarbij elders enorme bedrijven als BSkyB (Engeland), Canal+ en Havas (Frankrijk), Bertelsmann (Duitsland) en CLT (Luxemburg) al samen spelen. Think global, act global, be global luidt de wet van de telecommunicatie. Philips moet meedoen want Sony komt, zonder dat de Japanners een strobreed in de weg gelegd wordt, vanuit de VS per satelliet naar ons toe met betaal-tv.

De markt is al volop in werking en nauwelijks meer te stuiten omdat het gaat om gespreide en gedeelde belangen in vele landen en om aanloop-investeringen van vele miljarden. Overal is, onder de doem van de zegenende vrije markt, de loper al uitgelegd, ook hier. Er valt alleen nog enige hoop te putten uit de voorzichtige geluiden dat niet alle consumenten zullen aanslaan op digitale-tv en betaal-tv. Maar dat is geen feit.

Het enige wat Bolkestein en Wijers geloofwaardig kan houden is onmiddellijke actie, teneinde een sterk, breed geschakeerd, fatsoenlijk basisaanbod te blijven garanderen. Dat wil zeggen de voorwaarden scheppen voor degelijke publieke omroep, die ontdaan wordt van reclame, omdat het binnenkort niet meer de opdracht kan zijn om te concurreren met mogelijk honderden andere tv-kanalen, die geen van alle de opdracht of de intentie hebben ook maar enige bijdrage te leveren aan een pluriforme democratische samenleving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden