Schellekens wil met ruin Toots dansend naar Londen

Nieuwe dressuurcombinatie lijkt aanzienlijke versterking

FRED TROOST | DEN BOSCH

Zichtbare opluchting was er, blijdschap ook, en trots. Na de Grand Prix op Indoor Brabant zag Imke Schellekens-Bartels op het scherm boven de piste haar score van 72.851 procent verschijnen. Dat bracht haar naar de tweede plaats in de viersterrenrubriek.

"Ik ben er ineens weer." De conclusie klonk jubelend. "Ik heb hard gewerkt aan mijn comeback. Toots heb ik al tweeënhalf jaar onder het zadel."

Twee weken geleden maakte ze met de ruin haar internationale debuut in het Engelse Addington en ze won prompt. "Dit paard is een topper. Hij is heel betrouwbaar en laat graag zien wat hij kan. Ik ben blij hoe hij gewaardeerd wordt. Omdat hij groot is, kost het hem extra tijd om sterk te worden, maar vanaf het begin heb ik in hem geloofd en nu helemaal."

In de schaduw van twee wereldbekerfinales (springen en dressuur; met overigens beperkte Nederlandse deelname) biedt Indoor Brabant andere rubrieken, voor combinaties die de WB-finale niet gehaald hebben. De ambiance valt tegen. Het openingsnummer, gistermorgen om tien uur, werd verreden voor wat in deze hippische sfeerloosheid zeer gepast anderhalve man en een paardenkop heet.

Schellekens (35) weet dat die naargeestigheid erbij hoort, wil ze de top bereiken. Hoge podia zijn haar niet onbekend. Met de Nederlandse dressuurploeg werd ze in 2010 wereldkampioen in Kentucky. Daarna kreeg haar paard Sunrise een blessure. "Na 2010 ben ik de ring niet meer in geweest. Dat is lang, hoor. Na twee jaar merk je dat ze je vergeten; ze kennen je niet meer."

Nadat Sunrise op een zijspoor raakte, heeft Schellekens naarstig naar een opvolger gezocht. "Ik heb tientallen paarden gezien. Via een leerling kreeg ik deze bij toeval op stal. Ik dacht meteen: dit is hem."

Waar kijkt ze naar bij het zoeken van een nieuw paard? Schellekens: "Hij moet mooi zijn; uitstraling is belangrijk. En er moet een klik met mij zijn." Dat laatste is waarschijnlijk belangrijker.

Voor de aankoop werd met zeven andere eigenaren een syndicaat gevormd. "Dat geeft een veilig gevoel. Hoe meer eigenaren, hoe moeilijker het wordt het paard te verkopen."

Voor de Nederlandse dressuursport is de gunstige ontwikkeling van Schellekens en Toots een zegen. Van de vier combinaties die in 2010 het WK wonnen, is alleen Parzival met Adelinde Cornelissen nog intact. Uitgerekend Parzival werd gisteren wegens onregelmatig lopen naar de herkeuring van vandaag verwezen, zodat nog onzeker is of de combinatie aan de WB-finale mag meedoen.

Nu Anky van Grunsven Salinero weer van stal heeft gehaald en Edward Gal en Hans-Peter Minderhoud nieuwe veelbelovende paarden hebben, verschijnt er weer zon op de weg naar Londen. Er lijkt zelfs een echte selectiestrijd op komst. Schellekens wil daar volop voor gaan. "Ik moet ervoor zorgen dat ik bij de eerste vier ben." Met de opgekrabbelde Sunrise ('voor negentig procent fit') of met Toots? "Daar moet ik nog eens goed over dubben." Vandaag danst de combinatie de kür op muziek, een oude kür van Imkes moeder Tineke en Toots' vader Jazz. In Addington werden ze er eerste mee. Schellekens hoopt dat het voor haar de openingsdans is naar het bal dat Olympische Spelen heet.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden