Scheldeprijs / De Jongh geniet in schaduw Boonen

Tom Boonen sloot het klassieke voorjaar in Vlaanderen in stijl af. Zijn QuickStep-ploeg domineerde de 94ste Scheldeprijs volledig. Ploeggenoot Steven de Jongh werd in de semiklassieker zelfs nog tweede.

door John Graat

Met de pijn en vermoeidheid van Parijs-Roubaix nog in het lijf hadden de renners van QuickStep zich dinsdag in het hotel in Antwerpen verzameld. Boonen had net als zijn ploegmaten niet zo veel puf meer. Hij snakte, fysiek en mentaal, naar rust. Omdat knecht Kevin Hulsmans jarig was, zocht de ploeg nog even de bar op. Daar sloeg de stemming om. ,,Als je niet helemaal topfit bent, kun je beter gaan koersen. Daar krijg je moraal van’’, was volgens De Jongh de conclusie.

Er werd een plan gesmeed. Ze zouden de stunt van de Ronde van Katar herhalen. Daar, eind januari, hadden ze het peloton elke dag aan flarden gereden met hulp van de wind. Vier van de vijf ritten werden gewonnen. Dat moest in de Scheldeprijs ook lukken. Ze kenden het parcours omdat ze er bijna allemaal wonen. Op de Brechtsebaan in Brasschaat, elf kilometer na de start, moest het gebeuren. Het geschiedde zoals voorzien. Gejaagd door de wind leidde het offensief tot een scheuring in het peloton. Zeven van de acht QuickStep-renners zaten in de kopgroep van 23 man. De achterblijvers waren veroordeeld tot een moedeloze jacht. Totdat ze het hoofd bogen.

,,Als je als ploeg het initiatief niet neemt, kun je ook niet winnen’’, was de les die Boonen na de voorspelbare afloop nog even meegaf aan zijn concurrenten van Davitamon-Lotto. Dat team was met slechts één man (Steegmans) voorin vertegenwoordigd. Kopman Peter van Petegem kwam in de achtervolging ook nog ten val. Hij brak een sleutelbeen. Wie wel in de kopgroep vertegenwoordigd was, moest zich neerleggen bij de verstikkende dominantie van QuickStep.

Een ploeg is zo sterk als de kopman, luidt een wielercliché dat zijn waarheidsgehalte weer bewees. Het charisma en de benen van Boonen trekken bij QuickStep ook de rest naar een hoger niveau. ,,Dit is veel gemakkelijker koersen. Ik heb nu een duidelijke rol’’, zei De Jongh die geniet in de schaduw van Boonen. De afgelopen zes jaar miste hij die duidelijkheid nogal eens bij Rabobank.

Nu bepaalt vooral Boonen zijn lot. De Belgische wereldkampioen had gisteren graag een ‘cadeautje’ gegeven aan De Jongh, maar hij zag daartoe geen mogelijkheden. In veel opzichten lijkt het rijden van QuickStep op de ploegen van Peter Post in het verleden: met veel man voorin vertegenwoordigd zijn en dan maakt het in principe niet uit wie er wint. Maar Jan Raas bleef het brein én kopman, net als Boonen. En dus was alles helder toen hij gisteren na kort beraad via de communicatie meldde: ,,Ik ben goed, ik maak het af in de sprint.’’

In de Churchilllaan in Schoten deed De Jongh waarvoor Boonen hem bij QuickStep wilde hebben. Hij trok de sprint aan. De 32-jarige Noord-Hollander werd tot zijn eigen verrassing zelf nog tweede. Boonen: ,,Ik wilde De Jongh er al drie jaar bij hebben. Steven wist dat, alleen moest hij zijn contract nog uitzitten. Hij is voor mij goud waard. Hij is verschrikkelijk sterk. Bij het aantrekken van de sprint kan hij heel geleidelijk de snelheid opvoeren. Hij is nog iets sterker dan vroeger Zanini.’’

Boonen blijft nu net als De Jongh een maand uit competitie. In de Ronde van België hoopt De Jongh zijn plaats in de Tourselectie af te dwingen. ,,Dat is mijn grote doel. Ik zal dan dezelfde rol hebben.’’ Ook dan is het doel helder: de groene trui. De Jongh: ,,Als Tom wint, geeft dat net zo veel voldoening als zelf winnen.’’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden