Column

Schelden op de islam is zó 2010, Wilders heeft nu Europa als zondebok

null Beeld

De eurocrisis en, daaraan verbonden, de toekomst van Europa zijn geen acute bedreigingen voor het voortbestaan van het kabinet. Mark Rutte mocht willen dat hij voor de rest van zijn beleid hetzelfde draagvlak in de Kamer had als voor het beleid rond de Griekse crisis of zijn voorstel voor een speciale eurocommissaris voor het begrotingsbeleid van de eurolanden.

Lex Oomkes

Maar liefst drie oppositiepartijen steunen hem hierin zeer van harte. De PvdA, D66 en GroenLinks zullen die steun niet intrekken als zich het buitenkansje voor zou doen het minderheidskabinet ten val te brengen. Gelukkig is er meer dan slechts politiek opportunisme. En toch lijkt het juist door Europa vrijwel onmogelijk dat het kabinet de langere termijn zal overleven.

De tirade van Geert Wilders afgelopen woensdag bij de algemene beschouwingen maakte duidelijk dat hij een nieuwe strategie heeft. Een uur lang sneerde, provoceerde en beledigde de PVV-voorman, maar in al het geweld bleef vooral hangen dat de islam, integratie en Marokkaanse straatterreur als acute bedreiging stilaan vervangen worden door Europa.

Uiteraard, de queeste tegen de islamisering van Nederland blijft de raison d'être van de PVV, maar Europa kan hem zoveel meer opleveren. Europa heeft een enorme symbolische waarde nu de crisis zich maar blijft verdiepen en alle oplossingen slechts gemeen lijken te hebben dat ze de Nederlandse belastingbetaler linksom of rechtsom geld gaan kosten.

Wilders werkt met zijn steeds steviger teksten rond Europa toe naar het moment dat er op de Nederlandse begroting meer bezuinigd zal moeten worden. Door nu al Europa als de grote boosdoener neer te zetten, zal het terugtrekken van de gedoogsteun op dat moment als logische consequentie aanvaard worden.

Dat Wilders de Grieken onmiddellijk uit de euro wenst te knikkeren is in dit opzicht maar een detail. Met hem valt ook niet te praten over voorstellen die dergelijke crises in de toekomst moeten vermijden. Dan heeft hij het over een eurofiele Miljoenennota. Hij houdt de kiezer het beeld voor dat Nederland heel wel zonder Europa kan.

De gevestigde politiek heeft zich kwetsbaar gemaakt voor deze strategie. Ook bij de, in de woorden van Wilders, blinde en dove elite, is geen sprake meer van een Europees ideaal. Zo er nog iemand in de gevestigde partijen vanuit idealen over Europa denkt, dan kijkt hij wel drie keer uit om daar ook over te spreken.

Ook de Miljoenennota heeft het over de euro's die we extra verdienen door Europa, 2000 per inwoner per jaar maar liefst.

Dan is het nog niet zo vreemd dat Wilders meer en meer de stelling betrekt dat Europa de brave hardwerkende burger geen euro mag gaan kosten. Dat het dan ook nog eens om vreemde, corrupte of anderszins niet volgens de Nederlandse waarden levende Grieken gaat, is mooi meegenomen.

Het momentum van een anti-islampartij is wellicht aan het verlopen. Ook in andere Europese landen is het fenomeen waarneembaar.

Maar gelukkig is daar altijd Europa nog. Een even anoniem en niet goed te doorgronden gevaar voor de Nederlandse way of life. Zodra het kabinet aankondigt dat er extra bezuinigd moet worden, is het afgelopen.

En Europa zal de schuld krijgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden