Schelden in plaats van schaken

AMSTERDAM - Het doorgaan van de wereldtitelstrijd tussen Jan Timman en Anatoli Karpov is nog altijd zeer twijfelachtig. Misschien daarom wel maakten beide spelers zaterdag van hun twaalfde en voorlopig laatste treffen een langslepende partij, die uiteindelijk na 51 zetten in remise eindigde. Karpov leidt met 7-5.

Florencio Campomanes, president van de wereldschaakbond (FIDE), volstond met een schriftelijke bevestiging van de reeds bekende problemen. De golfstaat Oman blijkt niet in staat de toegezegde twee miljoen Zwitserse franken bijeen te brengen. De voorzitter van het Nederlandse organisatiecomite, Hendrik van Buren, verzekerde dat uit een aantal schriftelijke documenten blijkt dat het bedrag wel degelijk was toegezegd. Het prijzengeld is echter niet opeisbaar, omdat een spijkerharde bankgarantie ontbreekt.

“Zonder die bankgarantie is het zinloos te gaan procederen”, gaf Van Buren grif toe. “Er zijn in het verleden wel meer WK-matches onder dezelfde omstandigheden gehouden en dat is steeds goed gegaan, maar je mag aannemen dat bij volgende duels de regels veel stricter gehanteerd zullen worden.”

Timman deed zeer negatieve uitspraken over Campomanes. “De man heeft opnieuw laten zien dat hij volstrekt onbetrouwbaar is”, vond de Nederlandse grootmeester. “Hij had zeven jaar geleden al gewipt moeten worden als voorzitter van de FIDE.”

De woede van Timman is begrijpelijk. Zoals het er nu voorstaat zullen de twee strijders om het wereldkampioenschap geen cent aan hun twaalf gespeelde partijen overhouden. Erger nog, ze zullen uit eigen zak het werk van de secondanten moeten belonen.

Timman werd zaterdag begeleid door Bessel Kok, de voorzitter van de Belgische PTT. Kok is niet alleen een bemiddeld man, hij heeft in het verleden met succes toernooien georganiseerd en ook gered. De ex-voorzitter van spelersvakbond GMA staat op zeer goede voet met Jan Timman. Het lijkt zeker, dat er voor hem een adviserende rol is weggelegd en wellicht zelfs meer dan dat.

Jarenlang werkte het duo Timman-Kok samen in een poging het professionele schaken een eigen gezicht te geven. Juist toen dat bijna zover was, stapte Kasparov boos op en haakte Kok gedesillusioneerd af. Maar de oude vriendschap met Timman bleef bestaan. “De FIDE blijft een onbeholpen organisatie. Een schande, dat juist Jan daar het slachtoffer van moest worden. Zo'n voorbeeld van integriteit, die altijd geneigd is het beste in zijn medemens te zien.”

Organisator Van Buren sluit het doorgaan van de tweekamp nog niet geheel uit. “Ik denk dat we nog zo'n 25 procent kans hebben. Op dit moment wordt er alles aan gedaan om verder te kunnen spelen. We hebben nog een week de tijd om het geld bijeen te brengen. De spelers zullen met hun secondantenteams tot die tijd in Amsterdam blijven. Het stadhuis blijft beschikbaar als speelgelegenheid. Met een kleine aanpassing in het speelschema zouden we de 24 partijen hier vol kunnen maken.”

Van Buren is minder negatief over de FIDE-voorzitter. “Ik heb hem de afgelopen weken leren kennen als een zeer vindingrijk man. Ik acht hem zeker in staat nog iets te bereiken. Hij heeft telefonisch contact gehad met de andere leden van het FIDE-bestuur en werkt hard om nieuwe bronnen aan te boren. Maar we moeten het onder ogen zien: twee miljoen gulden is een groot bedrag en de tijd werkt tegen ons.”

Voorzitter Dick Tommel van de KNSB gaat een drukke week tegemoet. “Wij zullen zeker ook zelf allerlei inspanningen doen om de match te redden. Maar we zullen een grote vis moeten vangen, met kleine sponsortjes komen we niet veel verder.” De parlementarier is bereid ver te gaan. Zelfs de naam van de match zou - in navolging van Camel Trophy en Amstel Goldrace - aangepast kunnen worden. “Alles is wat ons betreft bespreekbaar, maar het moet snel, snel, snel.”

De deadline is vrijdag 2 oktober 16.00 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden