Scheidingsprotocol? Je moet er niet te veel van verwachten

Schoolleiders hebben al genoeg aan hun hoofd

Dat steeds meer ouders uit elkaar gaan en een nieuw gezin stichten, merken scholen ook, zegt Ton Duif van de Algemene Vereniging voor Schoolleiders (AVS). Maar of de invoering van een scheidingsprotocol op elke school de oplossing is, weet hij niet zeker.

Gisteren pleitten scheidingsonderzoeker Ed Spruijt van de Universiteit Utrecht en Corrie Haverkort van Nieuw Gezin Nederland daarvoor in deze krant. Als scholen daarover regels vastleggen, kan dat volgens hen trammelant met ouders voorkomen.

Daar zit wat in, zegt Duif, maar hij is niet wildenthousiast. "Je moet niet te veel heil verwachten van zo'n document".

Elke school heeft een rouwprotocol, terwijl ouders veel minder vaak overlijden dan dat ze scheiden. Ligt de invoering van een scheidingsprotocol dan niet voor de hand?
"In beginsel ben ik wel voor zo'n protocol. Maar scheidingen zijn ingewikkeld. Ouders voelen er vaak weinig voor om de vuile was buiten te hangen. Het gebeurt regelmatig dat een leerkracht pas later via de leerling verneemt dat papa en mama uit elkaar gaan."

Is zo'n protocol daarom niet juist nodig?
"Individuele gevallen zijn moeilijk te vangen in richtlijnen, denk ik. Veel scholen bekijken per geval met welke ouder ze communiceren. Dat ligt ook aan de omgangsregeling die ouders treffen. Vaak duurt het even voordat ouders weten bij wie het kind gaat wonen en hoe ze de zorg verdelen. Intussen proberen scholen meestal met beide ouders contact te houden en afspraken te maken."

Als er richtlijnen zijn voor de omgang met ouders, hoeven leerkrachten het wiel niet alleen uit te vinden.
"Het aantal kinderen met gescheiden ouders is hoog, dus alle leerkrachten krijgen ermee te maken. Je moet echter niet te veel verwachten van zo'n protocol. Dat hebben we gemerkt bij de aanpak van schoolverzuim: je kunt afspraken maken met ouders en die op papier zetten, maar je kunt niet afdwingen dat ze zich daar ook aan houden. Daarbij komt dat ouders die in scheiding liggen wel wat anders aan hun hoofd dan een eventueel schoolprotocol. De emoties lopen vaak hoog op, en dan wordt er niet altijd redelijk gehandeld."

Gaat u het nut van een scheidingsprotocol met schoolleiders bespreken?
"Het zou interessant zijn om het onderwerp eens met de achterban te bespreken. Tegelijkertijd hebben schoolleiders momenteel andere prioriteiten. Die willen nu eerst het regeerakkoord bekijken en bedenken hoe ze omgaan met krimp, ontslagen en de stijgende kosten voor bijvoorbeeld energie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden