Scheidend commandant: missie-Uruzgan ligt op koers

(Novum) - De moeilijke en soms gevaarlijke militaire missie in Uruzgan ligt op koers. Dat zegt scheidend commandant Nico Geerts in een vraaggesprek met de Defensiekrant. "Het zijn kleine stappen voorwaarts, maar ze zijn er en worden gezet. Nederland kan, nee moet, trots zijn. Ik denk ook dat het zo is."

Kolonel Nico Geerts droeg woensdag het commando van de Task Force Uruzgan over aan kolonel Richard van Harskamp. Onder anderen gouverneur van Uruzgan Asadullah Hamdam woonde de ceremonie bij. Geerts zwaaide het afgelopen halfjaar de scepter over de Nederlandse troepen in Uruzgan. Tijdens Geerts' commando kwamen naast vijf Nederlanders ook Australische en Afghaanse collega's om. Onder zijn bevel werd onder meer de grote operatie Spin Ghar uitgevoerd.

De commandant stelt dat je de missie door een Afghaanse bril moet bekijken om te zien dat veel is bereikt. "Terwijl je in het ene dorp aan het vechten bent, werk je even verderop in een ander dorp aan infrastructuur en gezondheid. Je moet vechten als het moet en opbouwen als het kan." Geerts onderstreepte dat het gaat om het Afghaanse volk. "Het overgrote deel van de Afghaanse bevolking is zeer blij met onze aanwezigheid en inzet."

Opvolger Van Harskamp verklaarde dat hij de werkwijze van zijn voorganger graag wil voortzetten. "De ontwikkeling van de Afghaanse overheid gaat gestaag verder. Een stabiel bestuur biedt goede vooruitzichten voor een stijging van het aantal ontwikkelingsprojecten van zowel de Afghaanse overheid als onafhankelijke hulporganisaties."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden