Scheermessen op z'n Oosters

Iedereen heeft ze weleens op het strand zien liggen: scheermessen (of mesheften, of zoals ze officieel heten: Ensis). Het zijn langwerpige schelpdieren die eruitzien als zo'n dichtgeklapt scheermes van vroeger. Mesheften staan rechtop in de zeebodem en 'happen' met hun schelphelften zeewater naar binnen waar ze plankton en zuurstof uit halen. Maar als je vraagt: heb je ze weleens gegeten?, dan heb je een goede kans dat iedereen 'nee' zegt.

Liefst 80 procent van wat vier Zeeuwse Ensisvissers aan scheermessen uit de Noordzee halen, wordt geëxporteerd, vooral naar Zuid-Europese landen. De schamele overige 20 procent eindigt in Nederland doorgaans als aas aan de vishaak. En dat is zonde, vindt ook de stichting Zeker Zeeuws, die zich heeft opgeworpen om streekproducten te promoten.

Vorige week stond tijdens een presentatie in Kamperland de scheermes centraal en diverse koks maakten duidelijk dat het hier gaat om een veelzijdig en lekker product dat wat smaak betreft wat doet denken aan inktvis. Ook wat de bereiding betreft, want ook voor scheermessen geldt dat ze taai worden als je ze te lang bakt of grilt. Je kunt ze supervers rauw als tartaar eten, met schelp en al grillen, wokken of kort in de oven bakken. Ze zijn niet duur, een kilo scheermessen kost ongeveer 13 euro en dan heb je een feestelijk en verrassend schelpdier op tafel staan. Kok Marco Verspeten van restaurant Oester & Soja in Bruinisse bedacht deze Oosterse variant.

Steek de scheermessen open en stapel ze dakpansgewijs met het visvlees naar boven op een droge theedoek. Snijd de trostomaatjes in plakjes. Pel de ui en snijd deze zo fijn mogelijk. Meng ui, suiker, sojasaus, rijstazijn, water en versgemalen zwarte peper in een kom en roer goed. Voeg sojaolie en sesamolie toe en roer om tot een vinaigrette. Zorg voor een gloeiend hete barbecue en leg de mesheften met de schelp naar boven op het rooster. Haal ze er na 20 seconden af en leg ze op een bord. Strooi er wat zwart sesamzaad overheen en leg op elke scheermes twee plakjes trostomaat. Druppel er tot slot de vinaigrette overheen.

Ingrediënten voor vier personen:

1 kilo scheermessen 1 tros trostomaatjes

zwart sesamzaad

1 fijngesneden ui

3 eetlepels sojasaus

1 eetlepel water

2 eetlepels rijstazijn

1 theelepel kristalsuiker

snuf zout

snuf gemalen zwarte peper

3 eetlepels olie

2 eetlepels sesamolie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden