Scheefhuurders zitten nu vaak in een te dure woning

Woonmonitor | Een op de zeven huurders zit in een te dure woning. Maar ook het huren van een te goedkoop huis komt nog vaak voor.

Scheefwonen is van karakter veranderd. Er wonen tegenwoordig meer mensen in een huurhuis dat te duur voor hen is dan in een te goedkope woning. Dat valt op te maken uit de Lokale Monitor Wonen die de gezamenlijke woningcorporaties, de gemeenten en de Woonbond gisteren openbaar maakten.

De afgelopen jaren werd scheefwonen vooral als probleem gezien als huurders met een te hoog inkomen woningen bezet houden die bestemd zijn voor mensen die weinig verdienen. Minister Blok gaf woningcorporaties daarom drie jaar geleden de vrijheid de huur voor deze scheefwoners extra te verhogen. Daardoor is deze groep met 10 procent gekrompen, stelde Blok begin dit jaar.

Maar in diezelfde tijd is het aantal huurders voor wie hun woning eigenlijk onbetaalbaar is 'rap toegenomen', zegt Bastiaan van Perlo van de Woonbond, de belangenbehartiger van huurders. Een kleine 15 procent van de mensen die een corporatiewoning huren, behoort nu tot de groep die te duur woont, tegen bijna 14 procent die te goedkoop huurt. De rest van de huurders woont wel passend, blijkt uit de woonmonitor.

Anders dan vaak wordt aangenomen komt scheefwonen in te goedkope huurhuizen lang niet alleen in de grote steden voor. Daar kunnen mensen die net te veel verdienen voor een sociale huurwoning vaak nauwelijks betaalbare woningen in de vrije sector vinden. Voor hen zit er dus weinig anders op dan in hun goedkope corporatiewoning te blijven.

In Amsterdam en Utrecht komt dat inderdaad vaak voor. Maar in Rotterdam en Den Haag ligt het percentage goedkope scheefwoners juist ver onder het landelijke gemiddelde. En in alle vier grote steden hebben bovengemiddeld veel mensen hun toevlucht moeten nemen tot een te dure huurwoning. Dat is onder meer het gevolg van de huurverhogingen die de corporaties de afgelopen jaren hebben doorgevoerd, zegt de Woonbond.

Op initiatief van minister Blok moeten corporaties sinds begin dit jaar 'passend toewijzen' aan mensen met een laag inkomen. Daardoor komt deze groep alleen nog in aanmerking voor de goedkoopste corporatiewoningen. Over de effecten van deze ingreep is nog niets bekend, maar de Woonbond is er niet gerust op. "Het gevolg kan zijn dat er te weinig woningen blijken te zijn voor mensen die niet veel verdienen", zegt Van Perlo. Dat gevaar ziet ook Aedes, de vereniging van woningcorporaties. Door de bezuinigingen is er de laatste tijd weinig gebouwd en de vraag groeit, onder meer doordat ouderen en patiënten uit de geestelijke gezondheidszorg vaker zelfstandig blijven wonen. "De behoefte aan met name goedkope huurwoningen neemt daardoor toe", aldus Aedes.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden