Scheefhuurders wegjagen helpt doorstroming niet op gang

Eerder protest van de Woonbond tegen hoge huurprijzen. Beeld ANP
Eerder protest van de Woonbond tegen hoge huurprijzen.Beeld ANP

Als de lage middeninkomens weg moeten, verloederen er wijken. Dan blijven alleen de allerarmsten over.

Gooi die huren omhoog, opperden de coalitiepartijen onlangs. Scheefhuurders – mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar er toch al jaren wonen – moeten de maximale huurprijs gaan betalen, betoogde onder meer CDA-Kamerlid Erik Ronnes. Met dat plan wil hij de doorstroming op gang brengen. Nu al gaat de huur voor scheefwoners stapsgewijs omhoog, maar dat moet veel sneller, vindt Ronnes.

Een slecht idee, reageert bestuurder Hedy van den Berk van de Rotterdamse woningcorporatie Havensteder. Criminalisering van een groep lage middeninkomens, voegt Steve Fok van de huurderskoepel De Brug, ook uit Rotterdam, eraan toe.

Het coalitieplan verhult het echte probleem, zegt Van den Berk: een tekort aan huurwoningen. “Het idee is dat de middeninkomens in sociale huurwoningen doorschuiven naar een woning in de vrije sector als hun een forse huurverhoging wordt opgelegd. In de woningen die zij achterlaten, kunnen dan mensen met lage inkomens terecht. Maar dit plan biedt niet genoeg ruimte om mensen met weinig geld te huisvesten.”

Dat zit hem vooral in het kleine aantal scheefhuurders. Onderzoek van het ministerie van binnenlandse zaken wijst uit dat nog geen vijf procent van de sociale huurders meer dan 10.000 euro boven het toegestane maximum jaarinkomen (41.056 euro) zit. Veel meer scheefhuurders verdienen net een paar tientjes of honderdjes meer dan dat maximum. Voor Van den Berk geen reden om hun huurprijs op te krikken.

New Yorkse toestanden

“Jaag je middeninkomens hun huis uit, dan krijg je New Yorkse toestanden”, zegt Fok, zelf een sociale huurder met een middeninkomen. “Je krijgt wijken waar middeninkomens niet terecht kunnen, omdat de huizen er peperduur zijn. En het andere uiterste: wijken waar iedereen een uitkering heeft.” Behalve naar de getto’s van New York verwijst hij naar de banlieues van Parijs en de achterstandswijken in Londen.

Van den Berk ziet hetzelfde gebeuren. Als middeninkomens uit de wijken trekken waar veel sociale huurwoningen staan, dan verarmen die. Dan dreigt de buurtsuper te verdwijnen, omdat niemand er inkopen kan doen, en raken scholen gesegregeerd. “Nu al zijn er wijken in Rotterdam waar het gemiddelde jaarinkomen niet boven de 21.000 euro uitkomt. Oud-Crooswijk bijvoorbeeld.”

Tegelijker verliest de stad zijn werkers: onderwijzers, politiemensen, ambulancepersoneel en al die andere middeninkomens. “Vroeger vond je in Rotterdam nog wel particuliere huurwoningen van 700 euro in de maand. Die zijn er niet meer. Alles is rond de 1000 euro of duurder. Voor veel middeninkomens moeilijk te betalen.”

Schoenmaker blijf bij je leest

Het liefst neemt de corporatiebestuurder de middeninkomens ook onder haar hoede. Maar, zo zei het kabinet vier jaar geleden al tegen corporaties: schoenmaker blijf bij je leest. De allerlaagste inkomens huisvesten, dat is jullie kerntaak. Meer niet. “Ik zie dat anders”, zegt Van den Berk. Ze beklaagt zich over institutionele beleggers en projectontwikkelaars die volgens het kabinet moeten bouwen voor de middenklasse. Maar die zien een huurwoning enkel als beleggingsobject, vragen torenhoge huren.

Verhoog de maximale huurprijs van sociale woningen, stelt ze daarom, van 710 naar 900 euro. “Dan kunnen wij die lage middeninkomens ook bedienen.” Voorzitter Fok knikt. Nadat het coalitieplan bekend werd, hingen er al huurders aan de lijn. Moeten we nu ons huis uit, wilden ze weten. “Mensen zijn bang dat ze straks nergens terecht kunnen.”

Lees ook:

Huurverhoging voor scheefwoners oogst kritiek en verwarring

“Alle partijen vinden het belangrijk dat sociale huurwoningen beschikbaar zijn voor die mensen die het nodig hebben", aldus minister Kajsa Ollongren (binnenlandse zaken).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden