Schäuble: Grieken zelf schuldig aan ellende

Wolfgang Schäuble Beeld ap
Wolfgang SchäubleBeeld ap

Alleen de Grieken zelf zijn schuldig aan de economische ellende waarin Griekenland zich bevindt. De schuld kan niet op de schouders van partijen buiten Griekenland worden gelegd. Dat heeft de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, vandaag gezegd op een bijeenkomst van de G20-landen in Istanbul.

redactie

Schäuble zei verder dat de berichten over dat Griekenland van de Europese Commissie zes maanden de tijd zou krijgen om een nieuwe deal over het schuldenprobleem te sluiten 'onjuist' zijn. De minister stelde daarnaast dat het noodpakket van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nooit aan Griekenland is opgedrongen.

Morgen vindt een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurozone plaats om over de Griekse schuldenproblematiek te praten.

Volgens Schäuble is de kans echter zeer klein dat dan al een akkoord kan worden gesloten over het Griekse schuldenprobleem. De partijen zijn nog erg ver van elkaar verwijderd, aldus de minister. Hij is van mening dat de nieuwe Griekse regering tot dusver verwarrende uitlatingen heeft gedaan inzake de onderhandelingen met de Europese landen.

Wolfgang Schäuble. Beeld epa
Wolfgang Schäuble.Beeld epa

'Dreigementen helpen niet'

De opmerkingen van Schäuble volgen op de een oproep van Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vandaag, die bij RTL 7 zei dat 'dreigementen - van wie ook - niet helpen'.

Hij reageerde op uitlatingen van de Griekse minister van Defensie. Die had gezegd dat als Griekenland het niet eens wordt met de eurolanden, het land maar elders hulp moet zoeken, bij de VS, Rusland of China. Maar ook vanuit de eurolanden klinkt een harde opstelling in de richting van de nieuwe Griekse regering, die de bezuinigingen in eigen land wil terugdraaien.
Volgens Dijsselbloem moet iedereen alle dreigementen nu 'maar even negeren en aan het werk gaan'.

Jeroen Dijsselbloem. Beeld ANP
Jeroen Dijsselbloem.Beeld ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden