Schatten VOC-schip De Rooswijk in Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ministers Gerrit Zalm van Financiën en Maria van der Hoeven van Cultuur hebben maandagmiddag de culturele schatten van VOC-schip De Rooswijk in ontvangst genomen van de Britse berger Rex Cowan. Dat gebeurde in het Zeeuws maritiem MuZEEum in Vlissingen.

Op het schip, dat in 1740 bij Goodwin Sands voor de Britse kust verging, zijn onder meer zilverstaven, munten en gebruiksvoorwerpen gevonden. Het wrak werd eind 2004 ontdekt.Van der Hoeven toonde zich blij met de overdracht. ,,Dit zijn hartstikke bijzondere spullen. Ze zijn een onderdeel van de legpuzzel van onze geschiedenis'', zei de minister.

De Rooswijk werd gebouwd in 1737 voor de Kamer van Amsterdam. Het schip voer tijdens de hoogtijdagen van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Tijdens zijn tweede reis op weg van Texel naar Batavia verging het onder leiding van kapitein Daniel Ronzieres op 9 januari 1740, met 237 opvarenden. Die lieten allen het leven.

Erfgoed Nederlandse regering

De schatten zijn overgedragen aan de Nederlandse regering, omdat die als rechtsopvolger van de Bataafse Republiek al het erfgoed opeist dat uit geborgen VOC-schepen opduikt. Een kwart van de inventaris van de Rooswijk komt in handen van de staat. De rest blijft in handen van de berger.

Uit De Rooswijk doken allerlei gebruiksvoorwerpen op, zoals kookgerei, een kaarsendover, een bril en een mosterdpotje met de lepel er nog in. Die laatste vondst is symbolisch aan Zalm overhandigd.

Het Zeeuws maritiem MuZEEum faciliteert de conservering van de schatten. Directeur Wilbert Weber schat dat dit ongeveer een jaar in beslag neemt. Daarna worden de spullen verdeeld over Nederlandse musea. Weber, die in zijn museum de grootste VOC-collectie van Nederland heeft, zal zeker een deel van de schatten in bruikleen vragen voor expositie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden