Schatten die opdoken toen de beerput open ging

Aanwinsten uit een beerput. Dat is weer eens wat anders dan de schilderijen, beelden en andersoortige kunstwerken die doorgaans in deze rubriek aan bod komen. Ons' Lieve Heer op Solder, één van de oudste musea in Amsterdam, presenteert vanaf 23 oktober eeuwenoude voorwerpen (1650-1800) die in de bodem onder het museum zijn gevonden. De vondsten zijn gedaan in een beerput, een diepe afvalput die vroeger dienst deed als toilet en vuilnisbak. Tussen de voedselresten en gebruiksvoorwerpen van keramiek en glas zaten ook bijzondere objecten van Delfts aardewerk en Chinees porselein, die met de schepen van de VOC in Amsterdam terecht zijn gekomen.

Vanwege de uitbreiding van het museum moest de fundering van het hoekpand, bestaand uit een grachtenhuis en twee steegwoningen, worden hersteld. Daarbij stuitte Bureau Monumenten & Archeologie onder een van de steegwoningen op een grote beerput. De vondsten geven een tastbaar beeld van het dagelijks leven van de bewoners in de achttiende eeuw. In de voormalige keuken van de steegwoning is nog steeds het oude toilet, ook wel secreet genoemd, aanwezig dat was aangesloten op de beerput. Het museum heeft een animatie laten maken die laat zien hoe zo'n beerput precies werkte.

Ons' Lieve Heer op Solder mag wel pronken met de aanwinsten, maar ze niet toevoegen aan de collectie. In de Wet op de Archeologische Monumentenzorg uit 2007 is vastgelegd dat archeologische bodemvondsten eigendom zijn van de provincie of gemeente - in dit geval Amsterdam - waar zij gevonden zijn.

Ons' Lieve Heer op Solder is gevestigd aan de Oudezijds Voorburgwal. Oorspronkelijk bevond zich hier een verborgen kerk 'op zolder'. Die werd gesticht in de tijd na de Reformatie, toen rooms-katholieke gelovigen geen openbare kerkdiensten mochten houden. Sinds 1888 is het een museum over het culturele en religieuze erfgoed van rooms-katholiek Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden