Scharrelkip is niet gevaarlijk

Het ophokken van scharrelkippen is de wereld op zijn kop. Het kabinetkan beter de risicovolle bio-industrie aanpakken.

Pleitbezorgers van de bio-industrie beweren dat buitenlopende kippenlevensgevaarlijk zijn. Zelfs minister Veerman heeft nu advies gevraagd ofkippen die lekker buiten scharrelen niet te gevaarlijk zijn.

Hij overweegt een ophokplicht, in weerwil van deskundigen van deEuropese Commissie die aangeven dat het zogenaamde gevaar van buitenlopendekippen zo goed als onbestaand is. Is de Nederlandse samenleving nietmeer geschikt om dieren buiten te houden? Is dat niet de wereld op zijnkop?

Er is iets grondig mis met de veesector als scharrelkippen alslevensgevaarlijk voor mens en dier worden gezien. In de vrees voorvogelpest in Nederland krijgt merkwaardig genoeg de diervriendelijkgehouden kip de schuld om de door en door zieke bio-industrie buiten schotte kunnen houden.

Nederland is het meest veedichte land te wereld. Nergens zitten zo veelkippen, varkens en kalveren als levende veestapels op elkaar gepropt.Honderdduizenden kilos antibiotica en andere medicijnen worden jaarlijksaan onze landbouwdieren toegediend, die in steriele, krappe en donkerestallen kunstmatig overeind worden gehouden. Een onverantwoorde situatiedie vraagt om voedselschandalen en dierziektes. Kalveren van nog geen weekoud worden in Oost-Europese landen opgekocht, vetgemest in Nederland en naeen paar maanden weer levend op transport gesteld naar slachthuizen inItalië en Spanje omdat slachten daar een paar dubbeltjes goedkoper is. Deexport van runderen naar het Midden-Oosten of Afrika wordt kunstmatig metEU-subsidies rendabel gehouden. Inenten tegen diverse besmettelijkedierziektes is verboden omdat dat de exportbelangen in gevaar kan brengen.Eén zieke kip in een krappe stal met soms meer dan 100.000 soortgenoten,maakt al snel de hele stal ziek. Verslepen van zieke dieren, besmette mest,voer, eieren of vlees kris kras door Nederland en in gebieden als de Peelen de Veluwe waar stal naast stal is gebouwd, maakt van deze enkele ziekekip al snel een haard voor een epidemie of zelfs een pandemie. 30 miljoenkippen werden in 2003 als tomaten doorgedraaid voordat met een kipvrijezone van een paar kilometer de epidemie tot stilstand kon worden gebracht.Een explosieve situatie is gecreëerd maar elk dubbeltje dat aan levendeexport en import, veemarkten en steriele stallen wordt verdiend moetbehouden blijven, als het aan dit kabinet ligt. De wijze waarop deintensieve veehouderij en de grootschalige vleesconsumptie een tikkendetijdbom vormen voor de gevreesde pandemie wordt slechts als een gegevenbeschouwd. Dus wordt naar cosmetische maatregelen gezocht die daadkrachtsuggereren maar waarmee de bio-industrie als grootste risicofactor buitenschot blijft. Maatregelen zoals een ophokplicht waarbij de kip endiervriendelijke boeren de prijs betalen.

Dus overweegt de minister, uit angst voor trekvogels die uitloopkippenzouden kunnen besmetten, een ophokplicht voor kippen nu de vogelpest ookin Siberië blijkt te woeden. Dit terwijl vrijwel geen trekvogel dieNederland bezoekt in besmette gebieden van Azië of Siberië is geweest.Ook wordt van trekvogels vermoed dat ze laag pathogeen virus bij zichdragen maar het is een hoog pathogeen virus dat nu in Azië en Siberiëheerst.

Mocht minister Veerman een ophokplicht instellen dan moeten weconstateren dat dit kabinet de diervriendelijke veehouderij slachtoffertom de aandacht van de explosieve, structurele problemen in de bio-industrieaf te leiden. Juist daar zijn maatregelen hard nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden