'Scharrelei is een leugen'

null Beeld

Volgens Stichting Wakker Dier is de term 'scharrelei' misleidend en de oorzaak dat de verkoop van vrije uitloop en biologische eieren achterblijft bij de ons omingende landen.

Van onze internetredactie

De term 'scharrelei' is uitgeroepen tot meest misleidende term en verkozen tot 'Grootste Liegebeest 2010'. Ongeveer vierduizend consumenten konden via de website kiezen uit tien producten en reclames die zich volgens Wakker Dier „diervriendelijker voordoen dan ze in werkelijkheid zijn”.

Volgens Hanneke van Ormondt van Wakker Dier is de door de overheid verplicht gestelde term 'scharrelei' misleidend voor eieren van kippen die nooit daglicht hebben gezien en in een schuur leven met negen dieren per vierkante meter. Beter zou zijn 'schuurei', 'bodemei' of 'grondei'. Wakker Dier denkt dat het de reden is dat Nederland ten opzichte van de ons omringende landen achterblijft met de verkoop van vrije uitloop eieren. In Engeland is reeds 45 procent van alle verkochte eieren vrije uitloop en in Nederland halen biologische en vrije uitloop eieren samen slechts 15 procent.

Op het imiddels redelijk bekende eistempel is te zien hoe goed het leven van de kip is geweest die het ei heeft gelegd. Drie (kooiei) is het minst diervriendelijk en nul (biologisch ei) het meest. Het ezelsbruggetje dat Wakker Dier hierbij hanteert is dat de kip van een categorie twee ei nooit daglicht heeft gezien.

Het Rondeelei, dat ook een categorie twee ei is, vindt de Stichting Wakker Dier wel een verantwoord ei. Die kippen hebben wel degelijk een vrije uitloop, maar de hoeveelheid vierkante meters per kip is beperkt en daarom voldoet het Rondeelei niet aan de wetteleijke eisen om een categorie één stempel te krijgen. Maar omdat het Rondeel is ingericht naar behoeftes van de kip hebben de dieren wel degelijk bewegingsvrijheid en is het Rondeel zeker diervriendelijk. "Alle verblijven (nachtverblijf, dagverblijf en bosrand) zijn eenvoudig toegankelijk en het Rondeelei is daarom zeer verantwoord", aldus Van Ormondt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden