Schapen hoeven straks niet meer over het zebrapad

Herder Daphne van Zomeren steekt vandaag met haar kudde van ruim 300 Schoonebeeker schapen de drukke Zandvoortselaan over naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het verkeer wordt enkele minuten stilgelegd. Een andere oplossing is in zicht. Deze maand beginnen de werkzaamheden aan de natuurbrug Zandpoort. Een buurman protesteerde nog tegen het zeven meter hoge gevaarte naast zijn huis, maar de rechtbank in Haarlem heeft dat bezwaar vorige week afgewezen.

De brug zorgt ervoor dat er straks een permanente verbinding is tussen de Amsterdamse Waterleidingduinen en Nationaal Park Zuid Kennemerland. Grote zoogdieren hebben baat bij de natuurbrug, zoals ree, damhert, wezel en hermelijn. Maar ook kleinere soorten als zandhagedis, zandloopkever, hazelworm en nauwe korfslak moeten zich met soortgenoten aan de overkant kunnen 'vermengen', dat verkleint de kans op uitsterven in het gebied. Ook fietsers, ruiters, rolstoelgangers en wandelaars kunnen de natuurbrug gebruiken.

De schaapskudde heeft de afgelopen maand de Kennemer Golf & Country Club een handje geholpen bij het beheer van het duinlandschap. In de Waterleidingduinen (en op het golfterrein) eten de schapen prunusstruiken en andere verruiging. De prunus overwoekert alle mooie duineigen planten zoals duindoorn en parnassia.

De natuurbrug kost zo'n 9 miljoen euro en wordt mede betaald door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en door de Nationale Postcodeloterij. Naar verwachting is deze 'Zandpoort' eind 2013 gereed. Er zijn ook plannen voor ecoducten over de Zeeweg en over het spoor tussen Zandvoort en Haarlem. Met de drie bruggen ontstaat een aaneengesloten duingebied van meer dan 7000 hectare.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden