Schandelijk dat Boko Haram nu pas volop in het zonnetje staat

Ik heb geloof ik nog nooit zo graag ongelijk gekregen. Precies twee weken geleden verzuchtte ik in dit hoekje dat er naar mijn smaak veel te weinig internationale ophef was over de ontvoerde schoolmeisjes in Nigeria.

Sindsdien schrijven de krantgen er bijna dagelijks over, journaals ruimen er vele minuten zendtijd voor in, de ene na de andere celebrity sloot zich aan bij het hashtagprotest #BringBackOurGirls, regeringen zegden hun hulp toe bij de opsporing, de Europese Unie boog zich over de mogelijkheid om Boko Haram op de terreurlijst te plaatsen.

En zelfs vanuit kringen der djihadsympathisanten, begrijp ik, is er afkeurend gereageerd. Zo betoogde ene Abdallah Muhammad Mahmoud, aangeduid als 'frequent schrijver op djihadforums', dat slavernij een dingetje uit een ver verleden is. Wie zich daar anno 2014 nog aan bezondigt, beschadigt het imago van de islam - terwijl wij moslims het heden ten dage tóch al zo moeilijk hebben. Dus broeders, laat de meisjes vrij. Zijn argumentatie klonk wat magertjes, maar zijn oproep was niet mis te verstaan.

Uiteraard duurde het niet lang of ook de beroepsrelativeerders lieten duchtig van zich horen. Daar kun je de klok op gelijk zetten. Zodra de wereldgemeenschap zich druk maakt, staan er steevast wijsneuzen op die het onrecht in kwestie op dekselse wijze weten te bagatelliseren.

Ook nu weer waren er lieden die ijverig wezen op misstanden elders die minstens zo hemelschreiend zijn, maar nimmer tot internationale commotie leiden. De allersnuggersten onder hen duidden de huidige ophef zelfs als 'islamofobie' - want hé, als de daders geen moslims waren, zou het Westen zich heus niet zo opwinden. Weer anderen bespeurden een bedenkelijke vorm van seksisme: de publieke opinie betoont zich wél ontzet over het lot van deze meisjes, terwijl je niemand hoort als jongetjes het slachtoffer zijn.

En dat beroemdheden als Michelle Obama foto's met voornoemde hashtag rondtwitterden was al evenzeer verdacht. Die deden dat uitsluitend ter meerdere eer en glorie van zichzelf.

(Het wachten is nu alleen nog op types die achter de verontwaardiging over de Nigeriaanse meisjes een machtig zionistisch complot ontwaren, dat de aandacht moet afleiden van de Palestijnse zaak - of zoiets. Kan niet lang meer duren, schat ik zo, zeker niet nu ook Israël zijn hulp bij de opsporing heeft aangeboden.)

De enige echte schande lijkt me dat de gruweldaden van Boko Haram nu pas volop in het zonnetje staan. Volgens Amnesty International zouden de milities in de eerste maanden van dit jaar al zo'n 1500 volstrekt onschuldige christen- en moslimburgers naar gene zijde hebben geholpen. Eerder deze week zond de BBC een reportage uit over de verwoestingen die de terreurgroep in de regio heeft aangericht. De verbolgenheid van de verslaggever over wat hij zag was in elke zin merkbaar. Inderdaad, waarom is er niemand die de bevolking tegen deze perverse ellendelingen in bescherming neemt?

Intussen zijn de ontvoerde meisjes - althans, nu dat ik dit schrijf - nog steeds niet getraceerd, laat staan bevrijd. Voorlopig moeten we het doen met vage videobeelden, waarop je niettemin de angst van hun volledig ingepakte gezichten kunt aflezen.

Ik denk dat hun thuiskomst nog lang niet in zicht is. Maar ik krijg heel graag weer ongelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden