'Schande spreken van privacyschending is hypocriet'

Oud-staatssecretaris en CDA-strateeg Jack de Vries Beeld ANP
Oud-staatssecretaris en CDA-strateeg Jack de VriesBeeld ANP

Het leven in een veilige samenleving valt of staat met de bereidheid van haar burgers om hun privacy in te leveren, vindt oud-staatssecretaris van defensie Jack de Vries.

Nico de Fijter

Mogen veiligheidsdiensten alles van ons weten? En zo ja, mogen ze dat voor ons verzwijgen? Sinds het nieuws over de massale online spionage door Amerikaanse veiligheidsdiensten is het debat over die vragen opnieuw ontbrand. Voorstander Jack de Vries aan het woord.

"De veiligheidsdiensten zouden hun plicht verzaken als ze niet in kaart zouden brengen wat mensen online allemaal uitspoken. Het is het recht van de overheid om die middelen te benutten die ze kunnen inzetten ten gunste van onze veiligheid. Dus als het nodig is dat daarom ons e-mailverkeer in de gaten wordt gehouden, dan vind ik dat prima. Het leven in een veilige samenleving valt of staat met de bereidheid van haar burgers om hun privacy in te leveren."

"Veel mensen roepen nu dat ze het een schande vinden dat onze privacy wordt geschonden. Dat is hypocriet. Ga maar na: veel van wat we online doen - op Google, op Facebook, in mailprogramma's - wordt ook in de gaten gehouden door bedrijven. Maar dan met het oogmerk mij advertenties voor te schotelen die passen bij mijn online gedrag en die me moeten verleiden om bepaalde aankopen te doen. En bij Albert Heijn geven we onze bonuskaart zonder problemen aan de caissière. Dat vinden we allemaal prima. Terwijl die bedrijven ook aan onze privacy zitten en daarbij niets anders dan commerciële motieven hebben. De overheid gaat het tenminste nog om onze veiligheid."

"Ik ben het ook oneens met diegenen die zeggen dat we op z'n minst moeten wéten dat de veiligheidsdiensten naar ons e-mailverkeer kijken. Ook onzin. Hoezo is het goed dat we daarvan op de hoogte zijn? Het gaat om onze veiligheid. Als het voor het bewaken van die veiligheid nodig is dat veiligheidsdiensten in het geheim opereren en ons daarbij in de gaten houden, dan zij dat zo."

Jack de Vries is oud-staatssecretaris van defensie en voormalig spindoctor bij het CDA

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden