Schande en schaamte overheerst in pers

Van onze correspondenten BRUSSEL - De Belgen zouden het liefst naar de maan verhuizen om zich nooit meer op aarde te vertonen. 'Gom dit land van de kaart', schrijft commentator Pol Van den Driessche in Het Nieuwsblad. En de voorpagina van Het Laatste Nieuws wordt gedomineerd door twee woorden: Schande - in het bloedrood - en Schaamte - in het wit.

In plaats van een commentaar publiceert Het Laatste Nieuws op de voorpagina een brief van de redactie aan premier Dehaene, waarin hem wordt verweten de Belgen hun fierheid te ontnemen. De Waalse evenknie La Derniere Heure roept om het aftreden van de regering-Dehaene onder de kop 'Te veel is te veel'.

Ook de kwaliteitskranten noemen het vertrek van de ministers van justitie en binnenlandse zaken, De Clerck en Vande Lanotte, onvoldoende. Naast de openingskop 'Het diskrediet van België' laat De Standaard zich in een commentaar ondertekend door de redactie opmerkelijk hard uit over de regeringsploeg van de 'eigen' christendemocraat Dehaene. De Standaard heeft niet de indruk dat de rooms-rode coalitie het vertrouwen van de bevolking kan herwinnen. De krant vraagt zich af welke ploeg dat wel zou kunnen. Volgens de krant zijn het regime en het land zelf in diskrediet gebracht.

Net als De Standaard vinden De Morgen en Le Soir dat de verantwoordelijken bij justitie en rijkswacht ook moeten aftreden. Le Soir verwacht dat gebaar vooral van rijkswacht-generaal Deridder.

In De Morgen noemt hoofdredacteur Yves Desmet het ontslag van De Clerck en Vande Lanotte “niet genoeg en tegelijk onrechtvaardig”. De beide jonge, talentvolle politici waren juist degenen die orde op zaken trachten te stellen bij justitie en politie. Hun ontslag hebben zij te danken aan het falen van hun voorgangers, vindt Desmet. Hij bedoelt vooral oud-minister van justitie Wathelet: “De twee jonge ministers betalen in eerste instantie niet voor de ontsnapping van gisteren, zij betalen voor het misdadig slechte beleid van een voorganger, die momenteel ongestoord met zijn kont in het fluweel van een Europese rechtersstoel zit.”

Eenzelfde reactie is te beluisteren bij ouders van verdwenen kinderen. Gino Russo, vader van Mélissa, vindt het “onlogisch” dat juist De Clerck en Vande Lanotte opstappen. De hele regering moet aftreden, meent Russo, of eigenlijk had zij dat al moeten doen op de dag dat Julie en Mélissa dood werden gevonden. Paul Marchal, vader van An, verklaart in zijn bekende stijl alle Belgische politici incompetent en stelt voor om per referendum een compleet nieuwe politieke klasse aan te wijzen.

De Belgen hadden gisteren nog steeds moeite het debacle van een dag eerder te geloven. Een surrealistisch debacle, treffend in beeld gebracht door De Morgen die op de voorpagina niet een foto publiceert maar een prent van tekenaar ZAK. Onder de kop 'Uit het land van René Margritte geen nieuws' klimt Dutroux uit het raam van zijn cel langs een rij aaneengeknoopte lakens die horizontaal in de lucht ligt. Onder de vluchtende Dutroux loopt een rijkswachter naar de grond te staren.

'De Ultieme Vernedering' luidt de openingskop van De Morgen. Een rake kop, zeker in combinatie met de tv-beelden van een Dutroux die wordt teruggebracht naar de rijkswachtkazerne van Neufchateau en achter in de auto tevreden lijkt te glimlachen omdat het hem alweer is gelukt België te kijk te zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden