'Schandalen in Vaticaan echte reden aftreden paus'

Paus Benedictus XVI en Tarcisio BertoneBeeld AP

Benedictus XVI zelf zei niet meer de kracht te hebben om de katholieke kerk te blijven leiden, maar de gezaghebbende Italiaanse krant La Repubblica heeft vandaag gesuggereerd dat de paus de verrassende beslissing tot abdicatie nam, nadat hij een rapport omtrent de omvang van seks, corruptie en machtshonger in het Vaticaan onder ogen had gekregen.

In het zog van de Vatileaks-affaire waarbij gestolen documenten vanuit het Vaticaan naar de pers waren gelekt, hebben drie kardinalen de paus op 17 december een zeer geheim rapport van bijna 300 bladzijden voorgelegd, waarin het draait om homoseksuele relaties en mogelijkheid tot afpersing, aldus de krant die geen specifieke bronnen vermeldt. Op die dag hakte de Duitse kerkleider de knoop omtrent zijn reeds lang overwogen aftreden door.

Eén van de drie kardinalen is het vroegere hoofd van de geheime dienst van het Vaticaan. Hij en zijn collega's bezorgden de paus informatie omtrent onzuivere invloeden op leden van de Curie en een om zich heen grijpend 'door seksuele oriëntatie' verbonden netwerk van lobbyisten met financiële belangen.

Het rapport 'draaide om niets anders dan het overtreden van het zesde en het zevende gebod', zo vertelde iemand die nauw contact heeft met de auteurs van het rapport aan de krant. Die geboden staan voor 'gij zult geen overspel plegen' en 'gij zult niet stelen'.

Homonetwerk
De kardinalen zouden een 'ondergronds homonetwerk' hebben ontdekt, wiens leden op verschillende plaatsen in Rome en Vaticaanstad seksbijeenkomsten organiseerden. Vanwege hun seksuele geaardheid stellen zij zich bloot aan afpersing.

In het rapport wordt Marco Simeon genoemd, manager bij de Italiaanse staatsomroep RAI wiens naam in het verleden ook al is gevallen in verband met één van de belangrijkste onthullingen van Vatileaks: een complot om aartsbisschop Carlo Maria Vigano te wippen als secretaris-generaal van Vaticaanstad, na pogingen die hij had ondernomen om grotere financiële transparantie in te voeren. Simeon geldt als vertrouweling van de tweede man van het Vaticaan, staatssecretaris Tarcisio Bertone.

Opvolger
De krant meldt dat Benedictus het vertrouwelijk rapport persoonlijk aan zijn opvolger zal overhandigen, met de hoop dat die 'sterk, jong en heilig' genoeg zal zijn om bij te sturen.

Het Vaticaan weigerde commentaar te geven omtrent de nieuwe speculaties omtrent het voortijdig opstappen van de paus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden