Schandaal

In Zomertijd schrijven Jannah Loontjens en Jann Ruyters de komende weken een wisselcolumn over kijken, reizen en lezen.

JANN RUYTERS

Nu steeds meer vrouwen gaan regeren in het Westen, brengt dat ook nieuwe verhoudingen in het (eventuele) politieke seksschandaal - toch al langer wat op haar retour. Dat is mooi, al is het misschien ook jammer, want in traditionele vorm meestal goed voor smeuïg drama. Zo speur ik nu op internet toch weer te gretig, zij het niet heel succesvol, naar de nieuwe film over Anthony Weiner, voormalig Congreslid, en zijn vrouw, politiek adviseur Huma Abedin, enkele jaren terug verzeild in een potsierlijke seksaffaire.

Congreslid Weiner raakte in 2011 in opspraak omdat hij per ongeluk een link naar een pikante foto (zijn gevulde onderbroek) tweette in plaats van hem te verzenden naar een vrouwelijke kennis, iets wat hij vaker bleek te doen, al verklaarde hij eerst dat hij gehackt was. Weiner trad af als Congreslid, maar keerde krap anderhalf jaar later na succesvolle fondsenwerving terug op het politieke toneel, nu als kandidaat voor het burgemeesterschap in New York. Verrassend snel wel, maar ook vergeefs, zo bleek, want er doken nieuwe foto's op en Weiner kreeg maar vier procent van de stemmen in New York.

Dat was het einde van Weiners politieke carrière. De affaire was vermoedelijk nu ook wel weer vergeten geweest als Weiner in 2013 niet ook twee documentairemakers had toegestaan om zijn burgemeesterscampagne te volgen, legendarische politieke portretten als Clintons 'The War Room' indachtig. De mislukking werd daarmee stap voor stap op camera vastgelegd en nu is die film af, net uit in Amerika en eind augustus beschikbaar bij iTunes, titel: 'Weiner'. Een geprezen film omdat hij zou laten zien hoe cynisme en idealisme in de politiek hand in hand gaan.

Alleen niemand die deze film nog gaat bekijken voor de al onttroonde held. De grootste interesse gaat nu uit naar zijn vrouw, Huma Abedin. Abedin is namelijk al jaren adviseur van Hillary Clinton, vicevoorzitter van haar campagne, de vrouw achter de schermen die tot aan deze film vooral werd gefotografeerd in vergaderzalen als ze iets in het oor van Hillary fluisterde.

In Amerika springen de critici erbovenop. Hoe reageert deze Abedin? Wat doet een bekwame vrouw als zij naast dat opgewonden keffertje van een Weiner? Kunnen we wel vertrouwen op haar oordeel? Toch proef je weinig overtuigingskracht in die pogingen om olie op het vuur te gooien.

Tja, wat moet ze ermee? Het lijkt me een nieuwe fase in de politiek. Abedin heeft er, zo begrijp ik uit de filmverslagen, in navolging van haar baas en mentor ook al lang een tactiek op gevonden. Je rolt eens met je ogen, blijft rustig aan het werk en doet er verder het zwijgen toe. Het waait snel over. Zo jaren negentig, zo'n seksschandaal.

Jann Ruyters was filmrecensent en is nu redacteur boeken van Trouw

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden