Schandaal WorldCom schokt beurzen

AMSTERDAM - De manipulatie met de winstcijfers door het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf WorldCom heeft de financiële markten gisteren zeer nerveus gemaakt. De vrees bestaat dat meer ondernemingen onbetrouwbare resultaten hebben gepresenteerd. Uiteindelijk vielen de verliezen op de aandelenbeurzen mee.

WorldCom was ooit het paradepaard van de 'nieuwe economie' met een beurskoers van 62 dollar per aandeel. Gisteren zakte het aandeel naar 9 cent. WorldCom is door analisten al omgedoopt tot WorldBom. Bij het concern zijn normale uitgaven ter waarde van 3,85 miljard dollar opgevoerd als investeringen. Zo ontstond er een prachtig plaatje van 1,3 miljard dollar winst in 2001, terwijl het concern in werkelijkheid diep in het rood stond.

Het debacle bij WorldCom volgt op de smadelijke teloorgang van het Amerikaanse energieconcern Enron. Daar bleken de cijfers een paar maanden geleden ook al opgepoetst. Enron bracht activiteiten onder in speciale vennootschappen en hield die buiten de boeken, maar was wel verantwoordelijk voor de risico's. Toen verliezen werden geleden stortte het concern in.

Financieel-directeur Scott Sullivan van WorldCom is gisteren op staande voet ontslagen. Maar ook accountantsbureau Andersen -dezelfde als bij het Enronschandaal- treft mogelijk blaam. Geen kenner kan zich voorstellen dat deze trucs aan het oog van de Andersen-accountants zijn ontsnapt. Tot mei deden zij de controle op de boekhouding, die inmiddels is overgedragen aan KPMG. Andersen zelf zegt dat WorldCom zijn boekhouders onwetend heeft gehouden.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC, die spreekt van 'ongeevenaarde onbetamelijkheden', vermoedde overigens al dat er gerommeld was met de boekhouding. Er liep sinds maart een onderzoek dat WorldCom-topman en oprichter Bernard Ebbers al de kop kostte. De flamboyante 'telecomcowboy', ooit begonnen als melkboer, werd in juni op een zijspoor gezet.

Analisten gaan ervan uit dat het telecombedrijf, na AT & T de tweede op de Amerikaanse markt, een faillissement boven het hoofd hangt. Het concern heeft een schuld van ongeveer 30 miljard dollar en was naarstig op zoek naar 5 miljard dollar aan nieuwe leningen. Financiers zullen echter niet happig zijn.

Het personeel is nu al de dupe. Om het hoofd boven water te kunnen houden heeft de nieuwe topman John Sidgwater aangekondigd dat 17000 banen (28 procent van het totaal) worden geschrapt. Ook in de Nederlandse vestigingen, waar 1100 mensen werken, houden medewerkers de adem in.

De schok die het nieuwe schandaal heeft veroorzaakt op de financiële markten kan worden gevolgd door vele naschokken. Na het Enron-schandaal was het vertrouwen in bedrijven al niet groot meer. Nu blijkt echt dat er meer aan de hand is. ,,Het is geen geïsoleerd probleem'', verklaarde een grote belegger tegenover het persbureau Bloomberg. De affaires ondermijnen de koersen van aandelen op de beurzen en zijn daarom slecht voor de economie. Ondertussen komt er door de schandalen wel duidelijkheid over de werkelijke waarde van bedrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden