Schandaal met giftige matrassen drukt winst Beter Bed

null Beeld Beter Bed
Beeld Beter Bed

Beter Bed heeft nog steeds last van het ‘gifschandaal’ bij de Duitse dochter Matratzen Concord. Twijfel over de veiligheid van schuimmatrassen doet de omzet geen goed.

Ingrid Weel

Problemen eind vorig jaar in Duitsland blijven de Nederlandse holding Beter Bed uit Uden achtervolgen. Zowel de omzet als de winst van de beddenmaker viel het eerste half jaar van 2018 lager uit dan in de eerste helft van 2017. En dat grotendeels door een fout eind vorig jaar bij het Duitse chemieconcern BASF.

BASF ontwikkelt polyurethaanschuim. Dat schuim zit onder meer in kinderzitjes en autostoelen, en ook in matrassen. Door een productiefout is tussen 25 augustus en 29 september 2017 de gifstof dichloorbenzeen in de schuimvulling gekomen en bij meerdere fabrieken gekomen die matrassen maken.

Na het ontdekken van de productiefout is BASF gestopt met het produceren van het schuim. Het chemiebedrijf zegt dat uit tests bleek dat er geen gezondheidsrisico's zijn voor consumenten. BASF heeft wel alle leveringen teruggehaald waar te hoge waarden dichloorbenzeen in zit en draait financieel op voor de schade.

Klanten bleven weg

Maar daarmee was voor beddenverkopers het probleem nog niet opgelost. In Duitsland bleef de consument twijfelen aan de veiligheid van schuimmatrassen en de verkoop zakte in. Niet alleen bij Beter Bed, ook bij andere beddenverkopers. Klanten bleven weg en dat is terug te zien in de cijfers: de winst van Beter Bed halveerde in 2017 ten opzichte van een jaar eerder.

En dat weet zich dit jaar nog niet helemaal te herstellen. De omzet in Duitsland daalde in het eerste half jaar van 2018 ook nog met 9,3 procent. In Zwitserland en Spanje liep de omzet ook flink terug. Op de Nederlandse markt steeg de omzet wel met 3,1 procent. Ook in Spanje, België en Zweden draaiden de winkels in de plus.

Maar Beter Bed - een bedrijf met 2800 medewerkers en bijna 1200 winkels in vrijwel heel Europa - is voor circa de helft van de opbrengsten afhankelijk van Duitsland. De totale omzet van de beddenmaker komt dit eerste half jaar uit op 201,6 miljoen euro. In de eerste helft van 2017 was dat nog 209,8 miljoen euro.

Niet het echte probleem

Ook de aandeelhouders gaan de slechte resultaten voelen. Beter Bed liet weten dat het vanwege de resultaten in de eerste helft van 2018 geen interim dividend zal uitbetalen dit jaar. De verwachtingen voor de toekomst zijn wel gematigd positief. Met een nieuw managementteam in Duitsland hoopt Beter Bed het tij te kunnen keren. Ook is het merendeel van de winkels van Matratzen Concord verbouwd.

De nieuwe topman van Beter Bed, John Kruijssen, liet eerder deze week in het Brabants Dagblad weten dat de BASF-kwestie uitermate vervelend is maar niet het echte probleem. “De afzet in Duitsland is ingezakt omdat we niet scherp genoeg acteren. We zijn er te afwachtend en moeten meer doen om de consument in onze winkels te krijgen. De scherpte moet weer terugkomen. Mijn eerste taak is om daarvoor te zorgen. Eind van dit jaar kom ik met oplossingen."

Lees ook: Het is niet voor het eerst dat matrassen giftige stoffen blijken te bevatten.

Beter Bed riep in 2007 al eens een partij van 1300 Chinese matrassen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden