Schandaal in Britse politiek

Twee toppolitici in de val gelokt met aanbod voor betaald lobbywerk

Ze dachten een lucratieve opdracht binnen te slepen, maar het bleek een journalistieke val met een verborgen camera. Twee Britse Lagerhuisleden, voormalige ministers, zijn daarom direct geschorst uit hun partij. De parlementaire ombudsman heeft een onderzoek naar hen ingesteld.

Britse volksvertegenwoordigers mogen geen lobbywerk verrichten tegen betaling. Dat is wel wat Jack Straw en Malcolm Rifkind, beiden oud-minister van buitenlandse zaken, leken aan te bieden. Ze werden door een fictief communicatiebureau uit Hongkong uitgenodigd om toe te treden tot de adviesraad. Tijdens de kennismaking - met undercover-journalisten van de Daily Telegraph en zender Channel 4 - vielen ze door de mand.

Straw, van de Labourpartij, prees zichzelf aan als iemand die al vaker 'onder de radar' zijn invloed had aangewend om EU-regels aan te passen voor een bedrijf dat hem ruim 80.000 euro per jaar betaalde.

De Conservatief Rifkind beloofde 'nuttige toegang' tot Britse ambassadeurs in de hele wereld. Hij zei erbij dat hij - ondanks zijn parlementaire salaris van 90.000 euro per jaar - zelf zijn inkomen bij elkaar moet sprokkelen.

De politici hebben niets misdaan, beweren ze. Ze voerden slechts verkennende gesprekken en namen geen cent aan. Bovendien mogen Britse parlementariërs betaalde adviesrollen vervullen, als ze het maar eerlijk melden.

Het is volksvertegenwoordigers echter verboden om, in ruil voor geld, het regeringsbeleid te beïnvloeden. Het onderzoek zal zich dan ook toespitsen op de vraag of Straw en Rifkind op dit punt hebben gezondigd. In het ergste geval worden ze uit het parlement gezet.

De ophef is slecht nieuws voor Labour en de Conservatieven. Het beeld dat gevestigde politici graaiers zijn, is koren op de molen van de rechts-populistische Ukip-partij, die met haar anti-establishment-houding veel kiezers trekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden