Schaliegas, niet aan beginnen

Nog los van de veiligheid, is schaliegas een goed idee? Unaniem wijzen de lezers deze nieuwe energiebron af. Direct overstappen op duurzame energie, dát moet er gebeuren.

Mocht de winning van schaliegas onverhoopt veilig en schoon blijken, dan nog is dat geen reden er maar mee te beginnen - tenzij we ons landschap en leefomgeving nog verder de vernieling in willen helpen. Dit is allerminst een nimby-kwestie (not in my backyard) van zelfzuchtige omwonenden. In Noord-Brabant zijn dertien winlocaties gepland van ieder ruim drie voetbalvelden groot, met boorplatforms, gasverwerkingsinstallaties, compressoren, opslagtanks, parkeerplaatsen en infrastructuur van pijpleidingen en toegangswegen. Minstens 25 jaar betekent dat, vaak 24/7, vrachtverkeer voor de aan- en afvoer van materieel, zand, water en chemicaliën. Dit leidt tot luchtvervuiling, geluidsoverlast en habitatversnippering. Nederland zal er niet mooier op worden.

Jozef Keulartz, em. hoogleraar milieufilosofie Amsterdam

Geen hefboom maar visie
Hoogleraar energie Wim Turkenburg vindt dat tijdelijk gebruik van schaliegas een hefboom zou kunnen zijn, om de overgang naar duurzame energie (financieel) mogelijk te maken. Dit lijkt me een met de haren er bij gesleept argument. Al veel eerder had Nederland een bewuste keuze moeten maken voor duurzame energie, in plaats van steeds meer CO2 de lucht in te blazen. De hefboom hebben we al; we hebben nog steeds de luxe van aardgas. Als de overheid eindelijk werk durft te maken van de omslag, is schaliegas niet nodig als hefboom. Duitsland laat zien dat met visie zonder schaliegas een enorme omwenteling mogelijk was.

Floris Mokveld Roermond

Steun particulier initiatief
In het afgelopen jaar hebben wij via Trouw kunnen lezen wat er allemaal mogelijk is om duurzame energie op te wekken. Algen, warmtewisselaars in de sloot, kleine windmolens, waterdruppels... ik vond het bemoedigend. Er is echter één probleem: grote bedrijven zitten hier NIET op te wachten. Wat als iedere buurt, tuinder, particulier zijn eigen energie gaat opwekken? Het geld dat geïnvesteerd wordt met het opzetten van schaliegaswinning, kan je natuurlijk ook gebruiken om die particuliere netwerken te verbinden. Dat geeft versnelling in plaats van vertraging naar een duurzame energiehuishouding. Goed voor samenleving, milieu, werkverschaffing.

Maria Verweij Apeldoorn

Uitstel
Ja, als schaliegas wél schoon en veilig kan, dan heeft Nederland (en Europa en de rest van de wereld) nog wat uitstel voordat het alsnog moet overschakelen naar duurzame energie. En dan kunnen we fijn nog wat CO2 in de atmosfeer brengen. En dan blijkt misschien na een aantal jaren dat we tóch vervuild grondwater hebben. En dat het opruimen van de schaliegas-chemicaliën veel meer geld kost dan de gaswinning opleverde. Wanneer we weten of schaliegas schoon en veilig kan? Pas als het tegendeel niet optreedt. Met andere woorden: nooit.

Nol Twigt Baarn

Er is maar één oplossing
Als ik het goed begrepen heb, is niet de voorraad (winbare) fossiele brandstoffen op wereldschaal de kern van ons huidige energieprobleem, maar de overproductie van CO2. Overigens is vanuit dat oogpunt ook het bijstoken van biomassa in kolencentrales een schijnoplossing en zeker niet 'duurzaam'. Dus: geen innovatieve ontwikkelingscapaciteit verspillen aan technologie voor schaliegaswinning! Rechtstreeks gebruik van zonne-, wind, getijden-energie en dergelijke, zonder verbrandingsprocessen dus, is op termijn - naast energiebezuiniging - echt de enige oplossing.

Wim Wattel, bioloog Middelburg

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden