Schaken / Aparte organisatie topschaken

In juni verloor de Nederlander Bessel Kok de strijd om het voorzitterschap van de wereldschaakbond van Kirsan Iljoemzjinov, de president van Kalmukkië. Nu heeft Iljoemzjinov Kok gevraagd het professionele schaken te reorganiseren. ,,Waanzinnig’’, aldus Kok.

Het komt erop neer dat Iljoemzjinov een belangrijk deel van Koks verkiezingsprogramma, dat hij in juni bij de verkiening in Turijn nog bestreed, nu omarmt en het ook door hem wil laten uitvoeren.

Of het er vlak voor de WK-match Kramnik-Topalov in Kalmukkiës hoofstad van komt, is de vraag. De wereldschaakfederatie (Fide) levert veel macht in als het topschaken in een aparte organisatie wordt ondergebracht. Kok heeft Amsterdam als centrum op het oog.

Het zal voor Iljoemzjinov moeilijk worden om de voorwaarden van Kok morgen of zaterdag ongeschonden door het bestuur te loodsen. ,,Eigenlijk had ik het na die mislukte verkiezing wel gezien in het schaken, maar de deur staat nu op een kiertje’’, laat Kok vanuit zijn woonplaats Praag weten.

Vorige week was Kok in Kiev, waar hij voorzitter is van de raad van bestuur van een Oekraïens bedrijf in mobiele telefonie, toen hij door Iljoemzjinov werd gebeld. De controversiële leider van Kalmukkië vloog in zijn privévliegtuig naar Kiev, waar hij afgelopen vrijdag een onderhoud had met Kok.

,,Ik heb hem mijn voorwaarden laten weten, waarna hij mij de hand heeft geschud en mij heeft toegezegd dat hij het hele voorstel gaat steunen. We zullen zien. Het is waanzinnig, maar alles is bizar binnen de Fide. In 2002 hadden we hierover een akkoord, maar toen is er niets gebeurd. Kirsan zei me dat zijn astroloog hem dit heeft ingefluisterd. Misschien geeft dat de doorslag’’, aldus Kok vol ironie.

In zijn voorstel houden alleen professionele mensen zich bezig met het topschaken. Dat gebeurt onder licentie, dus niet meer onder de vleugel van de Fide. De Fide delegeert het wereldkampioenschap mannen met bijbehorende cyclus, WK vrouwen, WK junioren, schaakolympiades en de wereldbeker naar een aparte organisatie met eigen sponsors.

,,Daarin mogen geen mensen van de Fide zitting hebben. Ik ben ervan overtuigd dat dit de enige methode is. Met een professionele organisatie kun je geloofwaardigheid creëren bij internationale sponsors.’’ Al vanaf 1985, toen als voorzitter van de wereldgrootmeestersassociatie GMA, strijdt Bessel Kok voor de belangen van de topschakers is.

Als het aan Kok ligt, wordt Amsterdam het centrum van het professionele schaken. ,,Daar is een mooie plek, het Max Euwe Centrum, dat nu toch een beetje slaapt. Iljoemzjinov vond het allemaal schitterend. Maar het is de vraag of hij dit er door krijgt. In het bestuur zitten al die oude tijgers, wat minder frisse heren. Voor hen blijft er dan niet veel meer over, die vechten toch een beetje voor lijfsbehoud."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden