'Schagen mag Callantsoog nietdomineren'

Kleine kern van fusiegemeente vreest dictaat van 'Chicago van Noord-Holland'

REPORTAGE | KYRIE STUIJ | CALLANTSOOG

Het geruis van de zee is het enige dat de stilte doorbreekt in het Noord-Hollandse dorpje Callantsoog. De grote flarden mist geven een mysterieuze gloed over het dorpsplein, waar een kraai een gemorst patatje oppikt. In een bakkerij op het dorpsplein zit werknemer Lucienne Groendendaal geamuseerd door een tijdschrift te bladeren. "Callantsoog is heel overzichtelijk. Maar ik ben bang dat dit verdwijnt na de fusie met Schagen."

Vanaf het nieuwe jaar zullen de gemeente Zijpe, waar Callantsoog onder valt, en de gemeente Harenkarspel fuseren tot de gemeente Schagen. Vandaag kiezen de inwoners de nieuwe gemeenteraad. Groenendaal denkt dat de VVD een klap gaat krijgen. "Ik hoor veel mensen zeggen dat ze het vertrouwen kwijt zijn in de VVD. Landelijk maakten ze er al zo'n rommeltje van."

Maar in het stemhokje lijken de inwoners zich vooral te laten leiden door plaatselijke kwesties, zoals het toerismebeleid in Callantsoog. Van de fusie moeten ze niks hebben. De meeste inwoners houden liever vast aan de tijd dat hun badplaats nog een zelfstandig dorp was met een eigen bestuur. "Toen je de raadsleden nog in de winkel kon aanspreken", zegt Groenendaal. "Het dorp heeft er vroeger moeite mee gehad dat het werd gefuseerd in de gemeente Zijpe. Je hebt als inwoner ook meer zicht op wat het bestuur uitspookt als je het klein houdt."

"Niet mooi", zegt André Tillema hoofdschuddend. Hij verhuisde twee jaar geleden met zijn vrouw vanuit Zeeland naar 'het heerlijke' Callantsoog. "Schagen mag Callantsoog niet ondersneeuwen, dat is het belangrijkste." Dus moet er volgens Tillema een partij komen die het dorpse van Callantsoog begrijpt. Welke partij dat is, weet hij niet.

Thijs Deekens, van dierenwinkel Desto, kijkt vooral naar het gemeentelijk belang. "In Den Haag weten ze niet hoe het gaat in een dorp zoals hier. De lokale partij BKV weet dat precies." Ook hij is niet blij met de fusie met Schagen. "Hier hebben we elke zondag de winkels open. In Schagen hebben ze veel minder koopzondagen. Hopelijk gaan ze niet voor ons bepalen wanneer wij de winkels open mogen hebben."

Een andere zorg is het gemeentehuis. "Als dat in Schagen komt, is dat heel onhandig", vindt bakkersmedewerker Groenendaal. Als je van buurstad Petten naar Schagen wil, reis je met het openbaar vervoer langer dan een uur. En wat gebeurt er dan met al die andere gemeentehuizen? Die worden zeker gesloopt. Zonde." Bovendien is het verschil tussen Schagen en Callantsoog groot, volgens de bakkersmedewerker. "In het dorp kent iedereen elkaar. Schagen heet hier vaak het Chicago van Noord-Holland."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden