Schafthuizen blokkeert deel drie Reve-biografie

amsterdam – Het derde deel van de biografie van Gerard Reve verschijnt vooralsnog niet. Rechthebbende Joop Schafthuizen, partner van de in 2006 overleden schrijver, ligt dwars.

Daardoor blijft de productie van biograaf Nop Maas voorlopig steken op twee delen. Uitgever Wouter van Oorschot: „Het plan om het derde deel rond de Boekenweek uit te brengen lijkt nu van de baan.”

Schafthuizen, alias Matroos Vos, zei gisteren in de Volkskrant geen enkel vertrouwen te hebben ’in de oprechtheid van de tekst van meneer Nop Maas’. Daarom verbiedt hij Maas in het laatste deel van de biografie te citeren uit ongepubliceerd werk van de auteur, waaronder brieven.

Maas publiceerde eerder al twee delen van de biografie, die als overkoepelende titel ’Kroniek van een schuldig leven’ heeft. Het derde en laatste deel, ’De late jaren, 1975–2006’, zou begin volgend jaar verschijnen.

In de periode die het boek bestrijkt, speelde Schafthuizen een belangrijke rol in het leven van Reve. Schafthuizen gaf Maas voor het schrijven van de biografie inzage in het privéarchief van Reve en vele, tot dusver onbekende, originele teksten van zijn hand.

Uitgever Wouter van Oorschot wil en kan niet zeggen of het nog goed komt tussen Maas en Schafthuizen: „Het is nu nog te vers en te prematuur om daar iets over te zeggen. Ik heb geen commentaar en Nop Maas heeft de hoorn ook van de haak gelegd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden