’Schaf liever btw op kranten af ’

door Nico de Fijter

Om de Nederlandse dagbladen te behouden, moet de overheid ze steunen, vindt een Kamermeerderheid. Maar het lijkt erop dat de kranten die steun helemaal niet willen.

Mooi, die Haagse zorg om de Nederlandse kranten, klinkt het in de dagbladwereld. Maar overheidssteun willen we niet. Schaf liever de btw op kranten af. Of maak een krantenabonnement fiscaal aftrekbaar. Dat is veel beter dan overheidssteun.

PvdA-Kamerlid Van Dam luidde deze week de noodklok. De Nederlandse kranten hebben het moeilijk, constateerde hij. Veel lezers haken af, net als adverteerders, en veel journalisten zijn de laatste jaren hun baan kwijtgeraakt. Kranten zijn onmisbaar in een democratie, stelt Van Dam. Daarom moet de overheid de kranten te hulp schieten.

„Goed dat er vanuit de politiek aandacht is voor de problemen van de krantenwereld, maar overheidssteun willen we niet”, zegt een woordvoerder van het AD. „Wij zijn en blijven onafhankelijk.”

„Zodra het begrip ’overheidssteun’ valt, haak ik af”, zegt Trouw-hoofdredacteur Frits van Exter. „Maar het is goed dat er in de Tweede Kamer stemmen klinken die zeggen dat er serieus naar de positie van de kranten moet worden gekeken. In elke regeringsverklaring staat dat de pluriformiteit van de pers van harte verdedigd zal worden, maar daar blijft het dan veelal ook bij.”

Van Dam is erg bezorgd over krantenuitgever PCM, waar Trouw, NRC Handelsblad en de Volkskrant deel van uitmaken. PCM-grootaandeelhouder Apax rooft het bedrijf leeg, zegt Van Dam, en wil vooral erg veel aan het bedrijf verdienen.

„Van Dam laat zich niet hinderen door enige kennis van zaken, want dat is echt onzin”, zegt een PCM-woordvoerder. „Zijn er kranten verdwenen sinds Apax er is? Laten we alsjeblieft niet doen alsof het alleen maar ellende is in de krantenwereld. Ja, bij de meeste kranten daalt de papieren oplage, maar we bereiken steeds meer mensen via internet.” Overheidssteun wil ook PCM niet. „Als de Kamer de kranten zo graag wil helpen, schaf dan de btw op kranten af. Of maak een abonnement fiscaal aftrekbaar.”

Overigens heeft het Bedrijfsfonds voor de Pers al sinds 1988 de wettelijke taak om de pluriformiteit van de pers te handhaven en te bevorderen. Het fonds heeft aan tal van media subsidies en leningen verstrekt. Maar de meeste dagbladen komen daar niet voor in aanmerking, omdat ze deel uitmaken van grote, veelal winstgevende concerns.

Het Bedrijfsfonds gaat nu onderzoeken of de regels moeten worden aangepast. Het fonds heeft zo’n 9 miljoen euro in kas – afkomstig uit de opbrengsten van televisiereclame.

„Ondersteuning van de dagbladen door de overheid kan nu nodig zijn”, zegt directeur Lichtenberg van het fonds. „De dagbladen zitten in een overgangsfase: van papier naar multimediaal. In dat proces kunnen ze volgens mij wel wat ondersteuning gebruiken. Want dat proces vraagt om investeringen. Maar als een krant die met die multimedialisering bezig is, onderdeel is van een winstgevend krantenconcern, dan zal het concern toch echt zelf moeten investeren. Het fonds is er niet om de winsten van die concerns nog groter te maken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden