'Schaf de leerplicht af'

De leerplicht is zinloos en kan beter worden afgeschaft. Leerlingen gaan toch wel naar school en dwang heeft geen zin. Dit schrijft onderwijshistoricus professor N. Dodde in de vandaag verschenen bundel '100 jaar leerplicht: traditie en vernieuwing'.

Dodde komt tot dit oordeel op grond van de geschiedenis van de leerplichtwet, die in 1901 van kracht werd. Sindsdien is hij ettelijke keren verlengd, tot de huidige leeftijd van vijf tot en met vijftien jaar. Pogingen om het spijbelen en schoolverlaten (nu 30 procent) terug te dringen door middel van melding, registratie en interventie noemt Dodde 'tragisch'. Door de leerplicht te verlengen kan de overheid de spijbelaars straffen, uit onmacht.

School is niet leuk, het onderwijsaanbod is alleen maar onoverzichtelijker geworden. Desondanks gaat negentig procent van de 17-jarigen nog steeds naar school. Bij 15-jarigen die absoluut geen zin meer hebben om te leren gaat het vaak om jongeren die 'ontwikkelingspsychologisch' gezien het arbeidsproces makkelijk aankunnen. De leerplicht is dus overbodig, aldus Dodde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden