Schaduwkanten van een betegelde tuin

Het is natuurlijk praktisch, want aan een betegelde tuin heb je nauwelijks onderhoud. Maar in Groningen wijst GroenLinks ook op de nadelen van al die verharde voortuintjes: het regenwater stroomt niet goed meer weg en daardoor raken riolen overbelast.

Jan Bolhuis deed het twee jaar geleden. Weg met de planten uit zijn voortuin, tegels erin. Bolhuis heeft alleen nog wat plantenbakken staan. Hij houdt best van tuinieren. „Maar we zitten veel op de camping. En altijd als we terugkwamen waren de planten dood en stond het onkruid hoog.” En Bolhuis is niet de enige. De meeste van zijn buren aan het Groningse Damsterdiep hebben de tuinen ook verhard, met tegels en stenen, in alle soorten, maten en motiefjes.

Omdat het zo praktisch is en weinig onderhoud vraagt heeft eigenlijk half Nederland inmiddels tegels in de tuin. Al dat beton baart bestuurders zorgen. GroenLinks in de gemeenteraad van Groningen stelde er onlangs zelfs vragen over aan het college van burgemeester en wethouders.

Het rioolstelsel is niet berekend op het regenwater uit verharde tuinen, dat normaliter in de grond zou zakken, betoogt GroenLinks. Bij extreme regen komen kelders blank te staan en drijven putdeksels door de straten. Het Damsterdiep, waar Bolhuis woont, is een voorbeeld van een kwetsbare locatie, zegt GroenLinksraadslid Lizette van der Vegt. En het is niet de enige plek. Zonde is het ook, dat al dat betrekkelijk schone regenwater in de riolering verdwijnt. Het belast de rioolzuivering. En het grondwater wordt te weinig aangevuld, waardoor de bodem verdroogt.

GroenLinks heeft nog meer op tegels tegen. Groene tuinen zijn een walhalla voor vogels en egels. En een groene omgeving is van belang voor kinderen die in de stad opgroeien.

Wethouder Jannie Visscher van Groningen (SP) deelt de bezorgdheid van GroenLinks. „Toen het in juli hier zo extreem regende waren mensen zelfs door de Sint Jansstraat aan het surfen.”

Visscher heeft ook wel meegemaakt dat de vissen dood in de stadsvijvers dreven toen die als overstort dienden voor het overbelaste riool. „Betegelen is besmettelijk”, merkt de wethouder die voorziet dat dit voorjaar de tegel- en steenverkopers weer goede zaken zullen doen.

De gemeente doet zijn best, stelt Visscher. Groningen loopt in de pas met de landelijke campagne Goed Rioolgebruik/Nederland leeft met water waarin onder meer wordt verkondigd dat regenwater niet in het riool hoort. Groningen geeft subsidie voor groene daken en helpt burgers die een paar stoeptegels willen lichten om een geveltuintje te maken. „We hebben daar speciaal een medewerker voor.”

Als rioolbuizen worden vervangen komen er twee buizen voor terug: een voor huishoudelijk afvalwater en eentje om regenwater naar vijvers en kanalen te laten stromen. Ook wordt waterdoorlaatbare bestrating gebruikt waar het kan. Visscher kondigt verder een convenant aan dat bedrijven gaat verplichten regenwater apart op te vangen.

Maar wat is er te doen tegen de betegelingswoede van de burgers? GroenLinks wil prikkels van gemeentewege. De gemeente zou bijvoorbeeld met corporaties moeten afspreken dat huurders de tuinen groen houden. Dat lijkt een onmogelijk verzoek.

Corporaties zeggen desgevraagd dat de tuin de verantwoordelijkheid van huurders is. Directeur Auke de Vries van de christelijke woningstichting Patrimonium: „Wij grijpen alleen in als bewoners er een bende van maken.” En dat is bij begroeide tuinen vaker het geval dan bij betegelde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden