Schaduw van ex-president Sarkozy hangt boven affaire-Bernard Tapie

Voorzitter arbitragetrio kreeg van Tapie na toekenning vergoeding een boek met de opdracht 'Oneindig veel dank'

PARIJS - De Franse staat keerde vijf jaar geleden 403 miljoen euro uit aan de flamboyante zakenman Bernard Tapie om een einde te maken aan een lange juridische strijd. Inmiddels is wel duidelijk dat alles is gedaan om Tapie financieel te bevoordelen.

Het megabedrag was de uitkomst van een arbitragezaak. De strijdende partijen waaronder de staat en Tapie besloten hiertoe in 2007. De zaak-Tapie was toen vastgelopen in een moeras van eindeloze procedures. De claim werd voorgelegd aan een particulier arbitragetrio dat hiervoor speciaal werd aangezocht.

De affaire gaat terug tot 1993. Tapie, die toen graag minister wilde worden in een socialistische regering, vroeg de bank Crédit Lyonnais zijn bedrijf Adidas in de verkoop te doen. De inmiddels verdwenen staatsbank deed dat, maar verkocht het merk kort daarna door voor bijna het dubbele bedrag.

De tycoon, die zijn carrière begon met het huis aan huis verkopen van tv's, meende dat hij was belazerd. In 2005 haalde Tapie zijn gelijk. Het consortium dat de resten van de bank beheert, werd veroordeeld tot het betalen van 135 miljoen euro. Die uitspraak werd in hoger beroep ongedaan gemaakt.

Daarna dreigde er een impasse voor Tapie die gebukt ging onder enorme schulden. Tot twee jaar later de toenmalige minister van financiën, Christine Lagarde, nu chef van het Internationaal Monetair Fonds, instemde met arbitrage. "Dat had ik", verklaarde Lagarde vorige week, "met de kennis van nu niet gedaan."

Want de huidige onderzoeksrechters die zich nu weer over deze particuliere arbitragezaak moeten buigen, wijzen op een hele serie onregelmatigheden.

Zo waren ambtenaren van Lagarde er tegen om een zaak die draait om publiek geld achter gesloten deuren in arbitrage te regelen. Zo rezen er vermoedens van banden tussen een advocaat van Tapie en een van de drie arbitragerechters.

Lagarde kwam vorige week na een verhoor van twaalf uur met de schrik vrij. Tot grote opluchting van het IMF en de Franse president Hollande, die haar graag wil handhaven bij het IMF, werd zij niet in staat van beschuldiging gesteld.

De regering wil nu proberen het geld terug te krijgen van Tapie als bewezen wordt dat er sprake is van fraude. De kans daarop neemt toe, nu de voorzitter van het arbitrale trio, de 86-jarige Pierre Estoup, wordt verdacht van oplichting. Estoup had zijn relatie met de raadsman van Tapie niet gemeld toen hij voor de klus werd gevraagd. Ook werd er bij een huiszoeking een tien jaar oud boek met opdracht van Tapie aan Estoup gevonden. "Oneindig veel dank" staat erin geschreven.

Maar wie wilde Tapie nou zo graag helpen? Dat kan alleen zijn oude kennis ex-president Sarkozy zijn geweest, denken veel mensen. In Frankrijk ontsnapt een zaak van deze orde zeker niet aan het Elysée, zegt bijvoorbeeld de centrum-politicus François Bayrou. En daar zou hij best eens gelijk in kunnen hebben.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden