Weblog

Schaduw scheelt echt wel veel voor zonnepanelen

Tussen 10.47 en 11.07 schiet de productie van 159 naar 1200 Watt. Om 11.40 uur haal ik al 1500 W, meteen daarna een dip naar 1350: het effect van de schaduw van de ladder. (De dip naar 0 rond 13.00 uur was een internetstoring.) Beeld
Tussen 10.47 en 11.07 schiet de productie van 159 naar 1200 Watt. Om 11.40 uur haal ik al 1500 W, meteen daarna een dip naar 1350: het effect van de schaduw van de ladder. (De dip naar 0 rond 13.00 uur was een internetstoring.)

'Schaduw en wolken zijn geen probleem. Je wekt dan met zonnepanelen evengoed nog aardig wat stroom op.' Je komt die stelling geregeld tegen. Ik vind 'm toch wat misleidend. Wees eerlijk: schaduw scheelt wel veel.

Voor wie wil zien hoeveel stroom je misloopt als je zonnepanelen in de schaduw van een boom staan: kijk naar de grafiek van mijn stroomopbrengst en de foto's die ik op mijn eigen dak heb gemaakt. Vorige week donderdag had ik het geluk van een heel zonnige ochtend, zodat ik goed kon zien hoeveel stroom er louter door de boom van de buren plus een stukje schaduw van mijn eigen dak niet werd opgewekt.
Ik heb er hier al eerder over geschreven, maar onder het motto 'een plaatje is duizend woorden waard' breng ik het hier ook nog maar eens in beeld.

Stijl omhoog
Dankzij mijn nieuwe Omnik-omvormer kan ik op de website van Omnik per vijf minuten zien hoeveel stroom mijn panelen produceren. Overduidelijk is dat donderdag 11 oktober om 10.47 uur de productie plotseling stijl omhoog schiet, van 159 naar Watt naar 900 Watt tien minuten later en zelfs 1200 weer 10 minuten later. Op de foto's die ik rond die tijd heb gemaakt ziet u wat er op het dak gebeurt. Om 10.47 uur ligt het paneel rechtsachter nog goeddeels in de schaduw van de top van een grote eik die nog vol blad zit. Twintig minuten later is de zon zover naar het westen gedraaid dat de boomschaduw geen enkel paneel meer raakt.

Een ander schaduweffect had ik ook al eerder in de gaten en heb ik nu deels kunnen oplossen. De schaduw die mijn hoger gelegen dakdeel werpt op de voorste rij panelen. Door de panelen wat naar achteren te plaatsen, is de periode dat die schaduw 's morgens mijn productie tempert nu een stuk korter. Maar er is nog wel wat schaduwnadeel over, zo is duidelijk te zien.

10.47 uur: de schaduw van een boom valt vooral op het achterste paneel rechts. Samen met de schaduw van mijn dakrand op de voorgrond, drukt dat de stroomproductie met zo'n 75 procent. Beeld
10.47 uur: de schaduw van een boom valt vooral op het achterste paneel rechts. Samen met de schaduw van mijn dakrand op de voorgrond, drukt dat de stroomproductie met zo'n 75 procent.

Ladder
Hoezeer schaduw de stroomproductie beperkt, ontdekte ik vorige week ook nog op een grappige manier. Om de foto's op het dak te kunnen maken, moet ik een ladder tegen het dak zetten. De bovenste paar sporten laat ik boven de dakrand uitsteken om houvast te hebben. Maar die wierpen vorige week dus ook een schaduw op de voorste rij panelen. Het is slechts een smalle streep, maar toen ik de ladder verlaagde en er geen schaduw meer op de panelen viel, schoot de stroomproductie omhoog met zo'n 150 Watt! Een smalle schaduw op één paneel, scheelt dan zo'n 8 procent op de productie van twaalf panelen.

Groepen maken
De reden dat schaduw op één paneel zoveel effect heeft is dat mijn panelen in serie staan gekoppeld. Daardoor bepaalt het paneel met de minste opbrengst de opbrengst van alle panelen. Een oplossing is panelen die relatief veel in de schaduw staan tot een aparte groep te maken. Dan produceren de panelen zonder schaduw wel voluit en heb je alleen schaduwverliezen bij de beschaduwde panelen. Je moet dan wel een omvormer hebben die minstens twee ingangen heeft, of een extra omvormer kopen. Het laatste is kostbaar en in mijn geval zou dat niet rendabel zijn.

Meer schaduwzijden van het panelenleven komt u, als ze blijken te bestaan, tegen op Twitter bij @VincentDekker4.

11.30 uur: de schaduw van mijn ladder valt op het middelste paneel vooraan. De stroomproductie duikt 150 Watt omlaag... Het puntje dakschaduw onderaan scheelt eveneens nog zo'n 150 W. Beeld
11.30 uur: de schaduw van mijn ladder valt op het middelste paneel vooraan. De stroomproductie duikt 150 Watt omlaag... Het puntje dakschaduw onderaan scheelt eveneens nog zo'n 150 W.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden