Schadevergoeding na drama Grolsch Veste

Het ingestortte tribunedak van voetbalstadion de Grolsch Veste vorig jaar. Beeld ANP
Het ingestortte tribunedak van voetbalstadion de Grolsch Veste vorig jaar.Beeld ANP

Zeker 10 mensen hebben een schadevergoeding gekregen na het bouwongeval in de Grolsch Veste, de thuisbasis van voetbalclub FC Twente. De uitgekeerde bedragen lopen in sommige gevallen op tot 20.000 euro. Dat blijkt vandaag uit een inventarisatie van persbureau ANP. Het is komende zaterdag een jaar geleden dat het drama zich voltrok.

Volgens een woordvoerder van Bouwcombinatie Grolsch Veste VOF is de helft van de ongeveer 23 schadeclaims afgehandeld. Het gaat om mensen die gewond of in shock raakten, doordat de overkapping van een nieuw deel van de Grolsch Veste tijdens bouwwerkzaamheden instortte.

Basisconstructie
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde in augustus in een tussenrapportage al dat de basisconstructie niet in orde was. Toen het dak op 7 juli instortte, ontbraken voor de stabiliteit essentiële onderdelen, waaronder zogenoemde koppelstaven en schoren. Dinsdag volgt de publicatie van het volledige onderzoek. De OVV onderzocht onder meer of tijdsdruk een rol speelde bij het ongeval.

Door het incident kwamen twee bouwvakkers om het leven en raakten 16 mensen gewond. Letselschadespecialist Yme Drost staat 15 slachtoffers bij. Daarvan zijn inmiddels 9 dossiers afgewikkeld. Een persoon kreeg geen schade uitgekeerd. 'Die zag het ongeval gebeuren vanuit een nabijgelegen flat. Deze schade was niet te bewijzen'', concludeert Drost. Een toevallige passant die wel in de directe omgeving van het stadion was, kreeg wel geld uitgekeerd.

Arbeidsongeschikt
De slachtoffers hebben schadevergoeding gekregen vanwege de traumatische ervaring of omdat ze verwondingen opliepen. Drost verwacht dat hij twee zaken op korte termijn kan afronden. Vier zaken gaan vermoedelijk langer duren. Het gaat om mensen die nog altijd arbeidsongeschikt zijn. 'Twee mensen hebben lichamelijk letsel, twee mensen kampen met psychische problemen.' De bouwcombinatie bevestigt dat een aantal claims nog loopt omdat de medische behandeling nog niet is afgerond.

De bouwcombinatie benadrukt dat ze 'verzekeraars hebben gevraagd voortvarend aan de slag te gaan, buiten de schuldvraag om', zegt een woordvoerder. 'We wilden dat de slachtoffers de zaak zo snel mogelijk konden afhandelen.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden