Schadeproces over pijnstiller Vioxx

AMSTERDAM - Een Amerikaanse letselschadeadvocaat wil in Nederland namens patiënten een schadeprocedure beginnen tegen farmaceutisch bedrijf Merck Sharpe & Dohme in Haarlem.

Volgens Aaron Levine uit Washington hebben zich inmiddels 170 Nederlandse ex-gebruikers van de pijnstiller Vioxx van MSD bij hem gemeld. In totaal hebben tot dusver naar schatting 400 patiënten bij advocaten in Nederland en de VS aangeklopt. Ze zeggen dat ze gezondheidsproblemen hebben gekregen door Vioxx.

Het middel werd eind vorig jaar door de fabrikant wereldwijd van de markt gehaald, nadat uit een studie was gebleken dat de pil bij langdurig gebruik hartinfarcten en beroertes kan veroorzaken.

Advocaat Aaron Levine zette in december advertenties in Nederlandse kranten waarin hij patiënten die Vioxx gebruikten en problemen kregen opriep zich bij hem te melden. Hij is van plan om tegelijk met een procedure in Nederland, ook namens Nederlandse patiënten in de VS te gaan procederen. Een rechter in de staat New Jersey heeft onlangs toegestaan dat ook buitenlandse slachtoffers van Vioxx bij hem een zaak aanhangig kunnen maken. Een protest van de fabrikant is afgewezen.

Levine stond eind jaren tachtig in opdracht van de Consumentenbond Nederlandse vrouwen bij in een Amerikaanse rechtszaak tegen de fabrikant van het Dalkonschildje, een voorbehoedmiddel dat ernstige infecties veroorzaakte. Onder ongeveer 1500 vrouwen is toen een schadevergoeding van 17 miljoen euro verdeeld.

Levine wil ook in Nederland procederen om duidelijkheid te krijgen over de juridische positie van MSD, dochter van farmaceutisch bedrijf Merck in de VS. ,,Bij het Dalkon-schildje was de producent een Amerikaans bedrijf. Bij Vioxx is het product in Nederland afgeleverd door MSD. Die zaak ligt dus waarschijnlijk ingewikkelder.''

Bij de Amsterdamse letselschadeadvocaat mr. John Beer hebben zich tot dusver 200 gedupeerden gemeld, die een zaak willen beginnen tegen MSD. Beer werkt in de Vioxx-zaak samen met een advocaat in Houston. Beer overweegt niet om in Nederland naar de rechter te stappen. ,,Als het in Amerika kan, kiezen we zeker daarvoor.'' Hij procedeerde eerder in de VS namens een groep vrouwen en de Consumentenbond tegen de producent van ondeugdelijke borstimplantaten.

Zowel Levine als Beer zegt dat zij nog moeten uitzoeken in hoeverre de zaken kansrijk zijn bij de rechter. Levine: ,,We zullen moeten bewijzen dat de gezondheidsproblemen die onze cliënten hebben gekregen, niet zouden zijn opgetreden als ze geen Vioxx hadden genomen. Dat is moeilijk.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden