'Schadeclaim Enschede opnieuw afgewezen'

Herdenkingsmonument in de wijk Roombeek in Enschede. (ANP)

Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag in hoger beroep de schadeclaim van omwonenden rond het terrein waar zich op 13 mei 2000 de vuurwerkramp in Enschede voltrok, afgewezen. De buurtbewoners hadden de claim ingediend tegen de nationale overheid en de gemeente Enschede.

De rechtbank wees het verzoek van schadevergoeding eerder ook al af. De tragedie op het terrein van het toenmalige vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks kostte aan 23 mensen het leven en vaagde een complete woonwijk in Enschede weg.

Volgens het hof in Den Haag is de overheid niet aansprakelijk voor de ramp. „De wettelijke regels en vergunningen waren naar de in mei 2000 geldende inzichten in orde”, motiveerden de rechters hun beslissing.

Het hof wijst er ook op dat de overheid in 2000 niet wist dat er een onjuiste indeling in gevarenklassen op de verpakkingen kon staan, waardoor er mogelijk zwaarder vuurwerk bij het vuurwerkbedrijf uit Enschede werd opgeslagen dan stond vermeld. „De Staat had hier eerder steekproefsgewijs onderzoek naar laten doen”, stelt het hof vast. „Deze landelijke onderzoeken hadden geen onjuistheden aan het licht gebracht. Achteraf is aannemelijk geworden dat bij S.E. Fireworks meer en gevaarlijker vuurwerk lag opgeslagen, maar dat wisten de Staat en de gemeente destijds niet.”

De gemeente Enschede had regelmatig controles bij S.E. Fireworks uitgevoerd. De laatste keer was op 10 mei 2000, dus drie dagen voor de ramp. De controle was niet verwijtbaar onder de maat. „De overheid wist niet van het risico op een massa-explosie en kon daar dus ook geen rekening mee houden”, constateert het gerechtshof.

Eerder is wel de aansprakelijkheid vastgesteld van het vuurwerkbedrijf en hun leidinggevenden voor de ramp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden