Schade wateroverlast geraamd op 650 miljoen

RIJSWIJK (ANP) - De schade die de wateroverlast in Nederland tot dusverre heeft veroorzaakt, bedraagt al zeker 650 miljoen gulden.

De boeren- en tuindersorganisatie in Flevoland (FLTO) schat de schade aan gewassen in de provincie op 200 miljoen gulden. Dit bedrag wordt vergoed via de Wet toepassing schade bij rampen (WTS). De schade aan boeren- en tuindersbedrijven in Overijssel bedraagt zo'n 180 miljoen, in Gelderland 20 miljoen. In Groningen en Drenthe gaat het om zo'n 250 miljoen.

De vervoerdersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) wijst staatssecretaris G. de Vries van binnenlandse zaken namens haar 7 000 leden op de schadepost die zij oplopen door stilstand en uitvallende vraag. De organisatie wil dat de bewindsman een speciale regeling treft die ook in de toekomst bij crisissituaties mogelijkheden biedt voor gedupeerde vervoerders.

Ook gisteren bleef de situatie in de Kop van Overijssel en midden-Friesland onveranderd kritiek, maar de wateroverlast nam niet toe. Deze situatie zal nog enkele dagen aanhouden, omdat het water in de IJssel langzaam blijft stijgen. In de Kop van Overijssel blijft een algemeen vaarverbod van kracht. Het Waterschap Groot Salland denkt dat het water in de IJssel vanochtend zijn hoogste peil bereikt: 1,95 meter boven NAP.

Onverwacht zijn ook in de provincie Utrecht tientallen kelders ondergelopen, evenals in de Krimpenerwaard. Daar staan in sommige dorpen straten en kelders blank.

De Rijn bereikte gistermiddag rond vier uur bij Lobith zijn hoogste punt: 15,75 meter. Rijkswaterstaat verwacht dat het peil vrijdag is gedaald tot 15,25 meter. In verband met de hoge waterstand handhaaft het Waterschap Veluwe de komende dagen de permanente dijkbewaking in de Wilpse- en Nijenbeker Kleipolder.

In Groningen hebben sinds dinsdag ruim 150 mensen gebeld naar een speciaal telefoonnummer. Het is nog onduidelijk hoe deze provincie de schade precies gaat afhandelen. In Drenthe komt de registratie voor de WTS langzaam op gang. In het Friese dorp Ee, ten oosten van Dokkum, heeft de Vereniging Dorpsbelang haar inwoners opgroepen de vijf akkerbouwers in hun gemeenschap te helpen de oogst te redden. Met vereende krachten zouden zij vijftien hectare aardappelen moeten rooien.

De Amsterdamse hoogleraar geschiedenis van de waterstaat, prof. dr. G. van de Ven wil dat er een naslagwerk voor watersnood komt, waarop de overheid kan terugvallen in geval van calamiteiten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden