'Schade-uitkering bij letsel moet belastingvrij'

Jaarlijks lopen zo'n 65.000 mensen letsel op in het verkeer. Beeld Koen Verheijden
Jaarlijks lopen zo'n 65.000 mensen letsel op in het verkeer.Beeld Koen Verheijden

Slachtoffers die gewond raken bij een verkeersongeval zouden niet langer belasting moeten betalen over de schadevergoeding. Het geld dat ze vaak in een keer krijgen van de verzekering - bij ernstig letsel kan dat oplopen tot een bedrag met flink wat nullen - is bedoeld als potje voor de toekomst, bijvoorbeeld om gederfde inkomsten te compenseren. Toch worden de slachtoffers door de Belastingdienst doorgaans bestempeld als 'rijk', waardoor ze vermogensbelasting betalen.

Kristel van Teeffelen

Een opvallende coalitie van organisaties - het Verbond van Verzekeraars, Slachtofferhulp Nederland en de Vereniging van Letselschade Advocaten - pleit daarom vandaag op de opiniepagina in Trouw voor een uitzonderingspositie voor die slachtoffers. Hoewel het gaat om een relatief kleine groep - naar schatting 600 tot 700 nieuwe gevallen per jaar - is het voor de mensen die ermee te maken krijgen van groot belang, zeggen de organisaties. De schadevergoeding is eigenlijk geen vermogen, maar een inkomen omdat ze door letsel niet of weinig kunnen werken.

Naast vermogensbelasting krijgen de slachtoffers ook te maken met een eigen bijdrage voor de zorg die ze nodig hebben.

Andere groepen slachtoffers - des-slachtoffers, asbestslachtoffers en overlevenden van de Volendambrand - hebben van de politiek wel een uitzonderingspositie gekregen inzake de belasting van letselschade.

'Mijn vermogen is ook mijn inkomen'

Het verkeersongeluk waar Henk Koudijs in 1978 bij betrokken raakte, beïnvloedt zijn leven tot op de dag van vandaag. Dat komt niet alleen door het blijvende letsel dat hij als 19-jarige opliep - hij hield een hersenbeschadiging, nek- en rugklachten en een beschadiging aan zijn evenwichtsorgaan aan het ongeluk over. Ook de afhandeling met de verzekeraar heeft lang op zich laten wachten. Pas in 2012 kreeg hij de volledige schadevergoeding.

Ten tijde van het ongeluk was Koudijs net van plan om te gaan studeren. Uiteindelijk haalde hij die opleiding, maar toen hij aan het werk ging, begonnen de problemen door pijn en vermoeidheid pas echt. "Ik ben heel chaotisch. Dingen kosten mij meer tijd dan anderen. Door de beschadiging aan mijn evenwichtsorgaan ben ik continu bezig mijn evenwicht bij te stellen, waardoor ik altijd een beetje heen en weer hobbel."

Koudijs, inmiddels 58 jaar, zit sinds zijn 28ste thuis. De afgelopen jaren gebruikte hij zijn tijd vooral om zich in letselschade te verdiepen. Noodzakelijk voor zijn eigen zaak, maar hij wil ook andere slachtoffers helpen.

Dat slachtoffers door de schadeuitkering worden gezien als 'rijk', is niet terecht, zegt Koudijs. "Het is een vermogen dat eigenlijk is bedoeld als inkomen. Een bedrag dat ook niet vergelijkbaar is met wat ik had kúnnen verdienen als ik gewoon als psycholoog had kunnen werken."

Vooral de eigen bijdrage voor het persoonsgebonden budget zit hem dwars. "Het teert in op je toekomstige inkomen. We hebben het over 8 procent van je vermogen per jaar. Vooral voor mensen die behoorlijk zwaar letsel hebben, niet kunnen werken en veel hulp nodig hebben, is dat een probleem. Voor mij speelt dat nu nog niet, omdat ik op dit moment niet veel hulp nodig heb. Maar zodra dat in de toekomst wel het geval wordt, kom ook ik in de problemen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden