Schade tuinders nu al rond 650 miljoen

hagelbui | Het noodweer in het zuiden vorige week was uitzonderlijk. 'Een nationale ramp', zegt LTO.

De schade door noodweer in Brabant en Limburg moet uitgeroepen worden tot nationale ramp. Dat vindt de Land- en Tuinbouw Organisatie. Volgens LTO is er nu al een half miljard euro schade door de extreme hagelbui van vorige week in Brabant. Door overvloedige regenval is de schadepost voor Limburgse boeren nog eens zeker 150 miljoen, stelt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. De bedragen kunnen nog verder oplopen door vervolgschade, bijvoorbeeld doordat gewas verloren gaat en kassen niet gebruikt kunnen worden.

"Het is een bizar gezicht. Kassen zien eruit alsof er een burgeroorlog heeft gewoed. Kippenschuren zijn gatenkaas", zegt Maat. Als het noodweer inderdaad door het kabinet tot nationale ramp wordt bestempeld, maken boeren kans op geld uit een noodfonds. Volgens Maat is dat nodig, omdat een deel van de honderden getroffen bedrijven dreigt om te vallen. Een calamiteit kan een nationale ramp worden als sprake is van grote materiële schade en een ontwrichtende werking op de samenleving.

Volgens Maat gaat het om een zeer uitzonderlijke situatie. "Hagelstenen zo groot als in Brabant kennen we sinds mensenheugenis niet. En maar eens in de duizend jaar regent het zo veel als in sommige gebieden in Limburg de afgelopen anderhalve week." Dat levert bijvoorbeeld problemen op in de boomkweek, waar de waarde van sommige beschadigde soorten wel 50.000 tot 100.000 euro per hectare is. De hagel vernielde in Brabant bovendien veel asbestdaken die opgeruimd zullen moeten worden.

Maat kent maar één ramp met een vergelijkbare schadepost voor boeren: de overstromingen door regenval in 1998 kostten de boeren 900 miljoen - destijds nog in guldens. Dit noodweer werd inderdaad als nationale ramp bestempeld.

De LTO had gistereng crisisoverleg met haar Brabantse en Limburgse afdelingen, de agrarische verzekeraars en ambtenaren van het ministerie van economische zaken. "De verzekeraars hebben beloofd de schade snel en coulant ter hand te nemen", zegt Maat. Van Economische Zaken verwacht hij uitzonderingen op bepaalde regels, zodat boeren bijvoorbeeld hun land sneller opnieuw kunnen inzaaien, of sneller asbest kunnen laten opruimen.

Het Verbond van Verzekeraars spreekt van schade die voor verzekerde boeren gewoon wordt vergoed. "De pijn zit bij de land- en tuinbouwers die niet verzekerd zijn. Zij moeten zelf voor de brokken opdraaien", zei woordvoerder Paul Koopman. Hij waarschuwt voor scheve ogen bij de verzekerde boeren als de overheid de schade van onverzekerde boeren gaat vergoeden. "Dat wringt."

Nationale rampen

De Wet tegemoetkoming schade regelt de financiële afwikkeling van nationale rampen. Recente nationale rampen:

September/oktober 1998: door extreem zware regenval komen eerst delen van Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg blank te staan, en later zorgen storm en regen voor wateroverlast.

Januari 2003: Waterkering bij het Limburgse Tegelen bezwijkt en zorgt voor overstromingen.

Augustus 2003: een deel van de ringdijk bij het Utrechtse Wilnis stort in door de grote droogte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden