Schade, gewonden en veel klachten door vuurwerk

In Lichtenvoorde (Gelderland) werd een bestelbus opgeblazen met zwaar illegaal vuurwerk. Beeld ANP
In Lichtenvoorde (Gelderland) werd een bestelbus opgeblazen met zwaar illegaal vuurwerk.Beeld ANP

Auto's die met een enorme klap worden opgeblazen, een zwaargewonde door geëxperimenteer met vuurwerk en dinsdagavond al bijna 38.000 klachten over vuurwerkoverlast. De aanloop naar de nieuwjaarsnacht lijkt vandaag echt begonnen.

bewerkt door Gert Jan Rohmensen

In Zwolle raakte afgelopen nacht een 56-jarige man zwaargewond toen hij thuis vuurwerk aan het maken was. Er ontstonden een explosie en brand. Hij is met ernstige verwondingen aan gezicht en handen naar het ziekenhuis gebracht.

Nadat de brandweer chemicaliën en grondstoffen voor de vervaardiging van vuurwerk had aangetroffen, werden naastgelegen woningen voor de zekerheid ontruimd. Ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd ingeschakeld. Een verkeerde behandeling van de stoffen waar de man mee bezig was, heeft waarschijnlijk tot de explosie geleid.

Behalve de Zwollenaar, heeft het vuurwerk voor zover bekend tot nu toe elf slachtoffers gemaakt. Deze zijn gemeld bij het landelijk meldpunt van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Annekatrien van der Kar van de NVPC zei dat dit aantal slachtoffers vergelijkbaar is met dat in andere jaren.

Ook dit jaar is weer gebleken dat mensen vooral aan hun handen gewond raken. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap heeft tot nu toe drie keer een melding gekregen van oogletsel. Dat is een voorlopig cijfer. Pas op Nieuwjaarsdag wordt er meer duidelijk.

De plastisch chirurgen vrezen dat de kortere periode waarin dit jaar vuurwerk afgestoken mag worden, niet veel uitmaakt voor het aantal beschadigde vingers en handen. Andere jaren werd al duidelijk dat veel gewonden buiten de gedoogtijd vielen.

Een medewerker van PostNL sluit een brievenbus af om schade door vuurwerk te voorkomen. Beeld anp
Een medewerker van PostNL sluit een brievenbus af om schade door vuurwerk te voorkomen.Beeld anp

Materiële schade
Op meerdere plaatsen in Nederland is aanzienlijke materiële schade aangericht met vuurwerk. In Lichtenvoorde (Gelderland) werd een bestelbus opgeblazen met zwaar illegaal vuurwerk. Een andere auto raakte beschadigd. Getuigen zagen een kleine auto met hoge snelheid wegrijden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) deed onderzoek.

In Papendrecht (Zuid-Holland) liep een geparkeerde auto grote schade op door een vuurwerkbom die met een enorme knal ontplofte. Agenten waren al op zoek naar de vermoedelijke daders, die zich al voor de explosie verdacht hadden gedragen, maar konden niet voorkomen dat de bom afging. Ze wisten het tweetal klem te rijden en te arresteren. In hun auto lagen lawinepijlen en cobra's (zwaar knalvuurwerk) en een tas met hennep en joints. In Schinveld (Limburg) liep een woning schade op aan voordeur, gevel, hal en woonkamer door een vuurwerkexplosie.

Klachtenmeldpunt
Het Meldpunt Vuurwerkoverlast had dinsdagavond om zes uur bijna 33.000 meldingen binnengekregen over harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk en onveilige situaties op straat. Afgelopen zondag lag het aantal meldingen nog op ruim 15.000 klachten, die in de vijf dagen daarvoor waren binnen gekomen.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doet onderzoek aan de bestelbus die in Lichtenvoorde werd opgeblazen. Beeld ANP
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doet onderzoek aan de bestelbus die in Lichtenvoorde werd opgeblazen.Beeld ANP

Sinds maandag de vuurwerkverkoop officieel is toegestaan, stijgt het aantal klachten over overlast snel. Bij de vorige jaarwisseling kreeg het meldpunt, een initiatief van 25 lokale GroenLinks-fracties, in twee weken tijd ruim 82.000 meldingen. De meeste daarvan kwamen binnen op 30 en 31 december.

In Rotterdam is een 30-jarige man uit de wijk Ommoord opgepakt nadat bleek dat hij in zijn woning 100 kilo illegaal vuurwerk had opgeslagen. De politie had tips gekregen en ging maandagavond met een machtiging de woning binnen toen de man niet thuis was. De politie trof er naar eigen zeggen een levensgevaarlijke situatie aan.

Er lagen onder meer dozen met 100.000-klappers en dozen met zogeheten flowerbeds, waarvan er eentje 30 kilo woog. De klappers en pijlen lagen onder de trap, in de woonkamer, in de keuken en in een schuur. Tijdens de doorzoeking kwam de Rotterdammer aangelopen en kon hij worden aangehouden.

Een medewerker van het Nationaal Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam plaatst zogeheten shells in mortierbuizen. De vuurwerkshow zal naar verwachting tijdens de jaarwisseling veel publiek trekken. Beeld anp
Een medewerker van het Nationaal Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam plaatst zogeheten shells in mortierbuizen. De vuurwerkshow zal naar verwachting tijdens de jaarwisseling veel publiek trekken.Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden