'Schade Feyenoordfans Rome ruim 8 miljoen euro'

De Barcaccia-fontein bij de Spaanse Trappen. Beeld EPA
De Barcaccia-fontein bij de Spaanse Trappen.Beeld EPA

De schade die Feyenoordfans vorige maand in Rome hebben aangericht, bedraagt volgens Italiaanse berekeningen meer dan 8 miljoen euro. De schade van de gemeente Rome bedraagt zo'n 5,2 miljoen euro. Kort na de voetbalrellen schatten getroffen winkeliers en horecaondernemers hun schade al op zo'n 3 miljoen euro, door beschadigingen en inkomstenderving.

Redactie

Alleen al de drie reparaties aan de Barcaccia-fontein bij de Spaanse Trappen zullen 75.000 euro kosten. Daarnaast beschouwt de gemeente nu de 209.000 euro die voor de recente restauratie van het monument was uitgegeven, als 'compleet verloren', aldus chef monumentenzorg Claudio Parisi Presicce vandaag in de Italiaanse media. De schade aan de waarde van het monument wordt geschat op 1,2 miljoen. De Bernini-fontein was getaxeerd op 60 miljoen euro, aldus Italiaanse media.

De imagoschade voor Rome, vooral door het verminderde veiligheidsgevoel, schat de gemeente op 3 à 4 miljoen euro. De komende maanden zal er in de gaten worden gehouden of er minder toeristen komen. Daarnaast is alleen al aan de gemeentelijke bussen voor 100.000 euro schade aangericht. Voor de schoonmaak na de komst van de 'onbeschaafde Hollanders' die wildplasten en afval achterlieten, heeft de gemeente 40.000 euro moeten uitgeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden