'Schade door bacterie is onnodig groot'

Inspectie zeer kritisch op rol artsen en bestuur Maasstad Ziekenhuis bij beperken van gevolgen uitbraak

De uitbraak met de multiresistente Klebsiella-bacterie in het Maasstad Ziekenhuis is onnodig uit de hand gelopen. In een gisteren gepubliceerd rapport fileert de Inspectie voor de Gezondheidszorg de onverantwoordelijke houding van artsen en bestuurders. Deze lapten de preventieve richtlijnen aan hun laars.

Microbiologen uit de Rotterdamse instelling werden in maart door een collega uit Etten-Leur gewaarschuwd voor de multiresistente Oxa48-bacterie. De externe collega had de ziekteverwekker gesignaleerd bij een overgeplaatste patiënt, afkomstig uit het Maasstad Ziekenhuis. Toch deed men in Rotterdam pas in mei onderzoek naar de bacil, die voor kwetsbare patiënten levensbedreigend is.

Het ziekenhuis nam bovendien geen adequate maatregelen om verdere verspreiding van de bacterie tegen te gaan, ook niet toen de Inspectie daar op had aangedrongen. Het ziekenhuis deed wel toezeggingen, maar kwam die niet na. Hierdoor escaleerden duur, omvang en ernst van de uitbraak. De Inspectie noemt deze extra schade 'vermijdbaar'.

Uiteindelijk heeft de infectie aan drie slachtoffers het leven gekost. Bij nog eens elf andere overledenen was de rol van de bacterie achteraf niet met zekerheid vast te stellen. In totaal raakten 115 patiënten besmet en moesten 4300 mensen worden onderzocht op de bacterie. Deze ongekende omvang wijt de Inspectie aan het feit dat er niet alleen bij het personeel op zaal, maar ook tot op het hoogste bestuursniveau 'onvoldoende urgentiebesef' was.

Begin volgend jaar komt de Inspectie met het definitieve verslag. Pas dan komt de individuele verwijtbaarheid van artsen en bestuurders aan bod. Er wordt met spanning uitgekeken naar de conclusies, omdat ze bij de tucht- of strafrechter kunnen leiden tot berispingen of ontslag. De uitkomsten kunnen ook de hoogte van schadeclaims van nabestaanden beïnvloeden. Het ziekenhuis heeft al aangegeven ruimhartig met zulke claims om te gaan.

Het Maasstad laat ondertussen door een externe deskundige aanvullend onderzoek uitvoeren naar de uitbraak en individuele verwijtbaarheid. De conclusies van dit onderzoek worden begin volgend jaar gepresenteerd, vrijwel tegelijk met het eindoordeel van de Inspectie. Directeur Paul Smits stapte in augustus al op, onder grote druk. Hij werd beloond met een gouden handdruk van 236.000 euro.

De Inspectie benadrukt dat het ziekenhuis inmiddels weer veilig is. Ondertussen loopt het ziekenhuis de geleden financiële schade van 8 miljoen euro langzaam in.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden