Schade door aardbevingen inferieur aan economisch belang Mexico

In Litchfield Township (Pennsylvania) wordt gas gewonnen door het bedrijf Chesapeake Energy.Beeld reuters

Niet alleen in Groningen, maar ook op het Amerikaanse continent heerst onrust over het toegenomen aantal bevingen als gevolg van de (schalie)gaswinning. De Mexicaanse overheid deelt  deze zorgen om het milieu alleen niet op dezelfde manier als de Verenigde Staten. De benadering van de Mexicanen doet zo denken aan minister Kamp, die aangaf het 'economisch onverantwoord' te vinden om de gaswinning in Groningen terug te brengen.

Volgens het Energy Information Administration (EIA) bevinden wereldwijd gezien de grootste voorraden schaliegas zich in de VS, China, Argentinië en Mexico. De winning ervan is controversieel om twee redenen. Het mengsel van miljoenen liters water, zand en chemicaliën waarmee bedrijven het gas winnen, wordt geloosd in verlaten boorputten. Dit mengsel kan zo doorlekken naar de grondwatervoorraad. Bovendien vermoeden wetenschappers dat het afvalwater drukt op de breuken in het gesteente. Onder invloed van de chemicaliën zou de kans op aardbevingen vervolgens toenemen.

De US Geological Survey meldt dat het aantal seismologische activiteiten in de Verenigde Staten sterk is toegenomen. Waar in een gebied tussen Ohio tot Colorado voorheen gemiddeld 21 aardbevingen per jaar plaatsvonden, is dat aantal nu opgelopen van 50 in 2009, naar 82 in 2010, tot zelfs 134 in 2011. Het rapport concludeert dat de oorzaak van deze stijging zeer waarschijnlijk ligt bij de mens en noemt als een mogelijke reden het wegpompen van vervuild afvalwater in gas- of olieputten.

Dit is nog geen hard bewijs voor de stelling dat boren naar schaliegas leidt tot meer seismologische activiteit. De Amerikaanse autoriteiten hebben de conclusie van de US Geological Survey wel (voorzichtig) overgenomen. In New York zijn de winningsactiviteiten van schaliegas voorlopig gestopt en bij het Congres van Californië ligt een wetsvoorstel om dit zelfs te verbieden. Hoewel de totale Amerikaanse exploitatie van het gas gestaag groeit, is het publieke wantrouwen gevoed. Dit komt ook door documentaire 'Gasland' die in 2010 werd genomineerd voor een Oscar genomineerd. De documentaire vertelt wat de schadelijke gevolgen van schaliegaswinning zijn voor het drinkwater.

Sterk gedreven door economische belangen, maakt de Mexicaanse staat zich veel minder zorgen om de gevolgen voor het milieu. Sinds 2011 boort het bedrijf Premex naar schaliegas. De onderneming, in handen van de Mexicaanse overheid, is sindsdien bezig om nog eens 175 schaliegasvoorraden aan te boren. De totale opbrengt zou kunnen groeien naar zo'n tien miljard dollar per jaar. Niet voor niets beschouwt het ministerie van Energie de winning van schaliegas als 'de sleutel naar de toekomst' voor de economie van Mexico.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden