Schade DES-dochters na 21 jaar vergoed

(Novum) - Vrouwen die voor 1977 tijdens hun zwangerschap het hormoon DES kregen voorgeschreven, kunnen vanaf woensdag aanspraak maken op een uitkering uit het DES-fonds. Ook de kinderen die uit deze zwangerschappen zijn geboren, hebben recht op een uitkering uit het fonds. Voorwaarde voor de DES-moeders en hun kinderen is dat zij een aandoening hebben die kan zijn veroorzaakt door het hormoon.

In 1986 werd door zes zogenoemde DES-dochters een rechtszaak aangespannen tegen enkele farmaceutische bedrijven. Ze begonnen het proces omdat DES-dochters te maken kunnen krijgen met bepaalde vormen van kanker en vruchtbaarheidsproblemen. De fabrikanten hebben steeds volgehouden dat het verband tussen de aandoeningen en het gebruik van DES niet onomstotelijk is bewezen.

De partijen kwamen in 1999 tot een schikking. Daarbij werd een fonds van 38 miljoen euro ingesteld. Het geld is opgebracht door de farmaceutische industrie en enkele grote schadeverzekeraars. In juni vorig jaar werd overeenstemming bereikt over de uitkeringscriteria. Tot nu toe hebben zich bijna twintigduizend gedupeerden bij het DES-centrum gemeld voor een uitkering.

Diëthylstilbestrol (DES) is een kunstmatig vrouwelijk hormoon. Het middel werd tussen 1947 en 1976 voorgeschreven aan zwangere vrouwen om miskramen en zwangerschappen tegen te gaan. Toen steeds meer verbanden werden gelegd tussen aandoeningen bij DES-moeders en hun kinderen werd het middel na 1976 niet meer voorgeschreven.

Moeders die tijdens de zwangerschap DES-preparaten hebben gebruikt, lopen een groter risico op borstkanker dan andere vrouwen. DES-dochters kunnen te maken krijgen met bepaalde vormen van kanker, vormafwijkingen van de inwendige geslachtsorganen en vruchtbaarheids- en zwangerschapsproblemen. DES-zonen kunnen te kampen krijgen met kleine vormafwijkingen van het geslachtsorgaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden