'Schade aan Panorama Mesdag verkeerd ingeschat'

(Novum) - De schade aan Panorama Mesdag in Den Haag door werkzaamheden naast het museum is groter dan eerder werd gedacht. De effecten van de bouw van de parkeergarage zijn verkeerd berekend, oordeelt het door het museum ingehuurd onderzoeksbureau Crux donderdag. "De gemeente heeft de waarschuwingen op dit punt genegeerd."

De gemeente Den Haag en Panorama Mesdag liggen al maanden met elkaar overhoop. Naast het monumentale museum wordt een hotel met parkeergarage gebouwd, waarvoor de gemeente vergunningen heeft afgegeven. Omdat het museum vreest dat het ronde gebouw instort vanwege de verzakkingen door de werkzaamheden, sleepte het de aannemer vorig jaar voor de rechter. Maar het museum werd verteld dat het bij de gemeente moest zijn, waarop vorige maand Den Haag voor de rechter moest verschijnen.

De rechter oordeelde dat de bouw aan alle veiligheidseisen en voorwaarden voldeed en gaf de gemeente daarmee gelijk. Wel besloot Den Haag om voor de zekerheid een second opinion uit te laten voeren. De bouw van de parkeergarage werd daarop tijdelijk stilgelegd. Panorama Mesdag twijfelde echter aan de onafhankelijkheid van dit nieuwe onderzoek en huurde een eigen onderzoeksbureau in, Crux. Dat adviseert nu extra maatregelen voor een veilige ondersteuning van het dak van Panorama Mesdag.

Volgens het ingenieursbedrijf is in het oorspronkelijke ontwerp van de bouw, waarvoor de gemeente haar goedkeuring heeft gegeven, onvoldoende rekening gehouden met mogelijke verschuivingen van de fundering van Panorama Mesdag. "Door onjuiste en veel te optimistische aannames zijn de te verwachte verzakkingen en verschuivingen van de fundering van Panorama Mesdag drie- tot viermaal te krap berekend."

Niet alleen het museum en de gemeente hebben verder onderzoek ingesteld. Ook de aannemer heeft een eigen bureau ingeschakeld, omdat hij vindt dat de bouw wel op deskundige wijze is uitgevoerd. De rapporten van de gemeente en de aannemer zijn nog niet gepresenteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden