Schaatspret op natuurijs, geen marathon

FLITSWINTER | Het vroor een paar nachten en dus droomde menigeen van schaatswedstrijden op natuurijs. Tevergeefs.

CARL MUREAU

Het primeurtje was voor Noordlaren. Op de baan van IJsvereniging De Hondsrug kon gisterochtend al worden geschaatst. Vooral kinderen gingen het ijs op. "Ik wist niet dat hier nog zoveel jeugd in de omgeving woonde", zegt voorzitter Jan Geert Veldman. Eigenlijk had hij vandaag het marathonpeloton willen verwelkomen, voor de eerste schaatswedstrijd op Nederlands natuurijs.

Voor die primeur waren boer Veldman en zijn ijsvrienden een paar dagen en nachten in de weer geweest. Maar het vroor niet hard genoeg en voor vandaag is sneeuw en ijzel voorspeld. En dus opende Noordlaren zijn baan maar voor de recreanten. "Want het leeft aan alle kanten. Mensen willen gewoon dolgraag het ijs op", zegt Veldman.

Als het een beetje begint te vriezen, gaat bij veel Nederlanders het hart sneller kloppen. Dan willen we schaatsen met zijn allen, zo gauw het natuurijs ons dragen kan. Aan het eind van de kerstvakantie zoeken schoolkinderen bevroren vijvers op, want die zijn nog altijd aantrekkelijker dan de tijdelijke kunstbaantjes in binnensteden.

Nog mooier is het als je een echte ijsbaan in het dorp hebt, zoals in Noordlaren of Haaksbergen, waar IJsch zijn piste gistermiddag openstelde voor de leden. "We moesten eerst nog even koek en zopie regelen", meldt ijsmeester Tonnie Lenderink.

Het verlangen naar schaatsen op natuurijs is deze week aangewakkerd door alle mediaterugblikken op de laatste Elfstedentocht. Als dan het kwik daalt... "Ik ben helemaal plat gestalkt" , zegt Hildo Odink, voorzitter van ijsvereniging Ons Genoegen in Gramsbergen. "Wij hebben zo'n 2500 leden en die wachten met smart tot de baan opengaat."

Dromen van een marathonwedstrijd doen ze niet meer in Gramsbergen. Ze vonden het leuk hoor, die jaarlijkse strijd om de winterprimeur: volop publiciteit, de tv op bezoek. Maar als het zover kwam, moesten de eigen sponsors hun reclameborden afdekken en konden de clubleden het ijs niet op.

"Daarom mengen wij ons niet meer in die strijd", zegt Odink. "Als er genoeg ijs ligt, gooien wij de baan nu lekker open voor onze leden. De laatste keer dat Haaksbergen de eerste marathon had, hebben wij ook voor onze leden gekozen. We hebben toen 4000 man op het ijs gehad. Dat leverde een mooie omzet en vooral veel goodwill op. Organiseer je zo'n wedstrijd, dan kost het je geld."

Gramsbergen is dus afgehaakt, maar het blijft boeiend, dat gevecht om de eerste wedstrijd op natuurijs. Vorig jaar was Haaksbergen de winnaar, na drie zeges op rij van Noordlaren. Het geheim van de Groningers is dat ze daar de natuur een handje helpen. De ijsvloer wordt aangelegd op een betonnen skeelerbaan. Met gierwagens sproeien ze steeds een laagje water op de piste, die zo van bovenaf aangroeit tot de vereiste dikte van drie centimeter is bereikt. Veenoord heeft het nadeel van een ongelijke ondergrond (sintels), Haaksbergen werkt niet met sproeiwagens.

Op geen van de drie plekken lukte het de afgelopen dagen om een ijslaag van minimaal drie centimeter te kweken. "We komen helaas net een dagje vorst tekort", meldt Willem Hut, marathoncoördinator van schaatsbond KNSB. En misschien was dat maar goed ook, want menig marathontopper verblijft momenteel in zonniger oorden. Daar houden zij nog snel een trainingskamp om vanaf eind januari sterk voor de dag te komen op het natuurijs van Oostenrijk (Weissensee) en Zweden (Falun en Lulea). En misschien ook nog bij die Friese Elfstedentocht.

Na een dag met neerslag in de vorm van sneeuw en ijzel kruipen de temperaturen morgen alweer boven het vriespunt uit en wordt het 5 tot 7 graden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden