Schaatspak zorgt al vroeg in het seizoen voor een relletje

Het schaatspak. U weet wel, zo’n strak geval waarin je harder kunt schaatsen dan in een wollen trui en een trainingsbroek. Het blijkt erg lastig te zijn om zo’n strak omhulsel – een soort tweede huid – op maat te maken. De Nederlandse schaatsers rijden in een pak van de Amerikaanse sportfirma Nike. Af en toe komt het bedrijf met een nieuw pak, waarin het nog harder zou moeten gaan. Probleempje bij de vervaardiging van het tricot is echter dat elke schaatser er anders uit ziet. De één heeft dikke bovenbenen, de ander een opgepompte torso en weer een ander heeft een lichaamslengte van twee meter, of blijft steken op een hoogte van amper anderhalve meter. Dan kom je er niet met een maatje s, of een maatje xl, zo is gebleken.

Afgelopen weekeinde bleek dat de laatste innovatie van Nike niet heeft geleid tot tevredenheid. Sommige schaatsers, vooral de wat dunnere en langere onder hen, voelden zich prima op hun gemak in het nieuwe pak. Maar anderen gruwden er van; het paste niet, was de verklaring. Naden zaten op plaatsen waar normaal geen naden horen te zitten, waardoor schaatsers zich niet vrij konden bewegen. En dat is niet fijn als je een rondje 26 blank wil rijden, of tien kilometer lang moet buffelen voor een plekje in één van de World Cups.

Voorlopig is dan ook besloten dat de schaatsers in het oude pak mogen rijden, tot er een oplossing is gevonden. Wat die oplossing moet worden, is vooralsnog onduidelijk. Misschien gaat de KNSB, die de contacten met Nike onderhoudt, wel op zoek naar een nieuwe pakkenleverancier. Zou zomaar kunnen.

De reden dat de KNSB in die richting denkt, heeft echter weinig te maken met de pasvorm van het pak, maar veel meer met de onvrede bij Aegon. Het verzekeringsbedrijf is sinds jaar en dag een trouwe geldschieter van de schaatsbond en wil in ruil voor het geld dat wordt geïnvesteerd graag dat de Nederlandse schaatsers in de kleurstelling van het bedrijf rijden. Komt mooi uit, want het rood, wit en blauw van Aegon komt bij toeval ook terug in het nationale dundoek. Maar die vermaledijde Amerikanen weigeren zich nog langer aan die gewenste kleurstelling te houden. De schaatspakken die de firma levert zijn zwart of grijs, met slechts beperkte mogelijkheden voor andere kleuren. Dat steekt de schaatssponsor behoorlijk. Zoveel zelfs dat het bedrijf de sponsoring dreigt aan te passen of stop te zetten. Zou de KNSB toch zes miljoen euro per jaar kunnen schelen.

Op een persconferentie heeft de schaatsbond nu aangegeven dat het Nike onder druk gaat zetten. Hoe de wijze heren dat willen doen is niet helemaal duidelijk, want in het contract dat de bond heeft met de pakkenfabrikant staat niets over kleuren. In het contract tussen Aegon en de KNSB is dat nu juist wél opgenomen. Boft de KNSB dat de pakken slecht zitten. Anders hadden ze een nog groter probleem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden