Schaatsliefhebbers rekenen op Elfstedentocht: hotels in Leeuwarden al volgeboekt

Van een onzer verslaggevers LEEUWARDEN - Friesland stroomt vol schaatsliefhebbers, nu de kans op een Elfstedentocht steeds reëler lijkt te worden. De horeca vaart er wel bij. Voor de deelnemers aan de tocht worden al gastgezinnen gezocht in Leeuwarden en omgeving. In Leeuwarden is geen hotelkamer meer te krijgen.

Alle kamers in de Friese hoofdstad zijn onder voorbehoud volgeboekt door de media. Bij de VVV staat de telefoon roodgloeiend, maar het personeel moet de bellers teleurstellen. “We zijn nu de hotels in de hele provincie aan het inventariseren. In Leeuwarden is het hartstikke vol”, vertelt een medewerkster van de VVV. Er komen ook telefoontjes uit totaal onverwachte hoek.

Chinees

Zo kreeg het bureau een fax van de Chinese ambassade. Men wilde weten of er ook een Chinees meerijdt. In dat geval leek het de ambassade leuk een Chinese filmploeg te laten komen.

Volgens de medewerkster is de Elfstedentocht de beste promotie voor Friesland. “Na '85 en '86 zag je ook dat mensen wel hierheen wilden komen voor een vakantie. Ze refereren aan de Elfstedentocht en willen de provincie ook zelf eens zien.”

De Nederlandse Spoorwegen en de busmaatschappij Veonn zetten bij een eventuele Elfstedentocht extra materieel in. De nacht voor de tocht rijden elk uur treinen vanuit Nijmegen en Utrecht naar Leeuwarden. De treinen vanuit Zwolle rijden dan volgens de gewone dienstregeling, alleen stoppen ze bij ieder station. Toeschouwers kunnen op het station in Leeuwarden voor een tientje een button kopen. Op vertoon van de badge kunnen ze de hele dag gebruik maken van de speciale diensten.

's Nachts na de tocht rijden er tot twee uur treinen naar Utrecht en Nijmegen. Tevens zullen op de lijnen binnen extra treinen rijden. De Veonn zet honderd bussen extra in. Er komt een speciale pendeldienst tussen het station Leeuwarden en het FEC, waar de deelnemers zich moeten melden. Bezoekers die buiten Leeuwarden ook in Franeker, Bartlehiem of Dokkum willen kijken, kunnen gebruik maken van de extra diensten van de Veonn.

'Koud ijs'

Een proef om met zogenaamd 'koud ijs' een groot wak bij Bolsward te dichten, is mislukt. Door ijskorrels met een temperatuur van -60 graden via een bootje in het water te laten glijden, zou snel een ijsvloer moeten ontstaan. Er ontstond wel ijs, maar dat kleefde vast aan het vaartuig. “Ik ben even gaan kijken, maar zag al snel dat het niet veel uithaalde”, aldus ijsmeester Venema van de Vereeniging De Friesche Elf Steden.

Bolsward is één van de grote knelpunten in de route. Er liggen nog drie grote wakken van in totaal ongeveer honderd meter lengte. Twee van de wakken lijken nu dicht te vriezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden