Schaatsers massaal getroffen door virus

Een groot aantal Nederlandse schaatsers komt niet in actie in Salt Lake City. Ze zijn geveld door een virus en zitten in quarantaine.

Een ’besmette’ Delta-vlucht van Calgary naar Salt Lake City heeft ervoor gezorgd dat een groot deel van de Nederlandse schaatsploeg niet of flink verzwakt aan de start van de wereldbekerwedstrijden op de Utah Olympic Oval is verschenen. Een tiental schaatsers is geveld door een virus, waarschijnlijk opgelopen woensdag tijdens de reis naar Salt Lake City.

De getroffen rijders moesten allemaal overgeven en hadden last van diarree en lichte koorts, zo vertelde bondcoach Wopke de Vegt. De eerste zieke diende zich donderdagochtend aan, toen Ingeborg Kroon haar ontbijt niet meer kon binnenhouden. Snel daarna volgden ook Beorn Nijenhuis, Pim Schipper, Jan Blokhuijsen, Remco Olde Heuvel, Jorien Voorhuis, Lars Elgersma, Ronald Mulder en Diane Valkenburg. „Zij zitten nu allemaal in quarantaine”, vertelde De Vegt, die ook Renate Groenewold zag wegvallen door ’gewone’ griep. „Ze komen hun kamer niet af.”

De Nederlandse ploeg neemt maximale maatregelen om een verdere uitbraak van het virus te voorkomen. Zo krijgen de zieken eten en drinken bezorgd door begeleiders die handschoenen en mondkapjes dragen. De rijders die nog fit zijn, hebben van de bondsarts (die overigens ook geveld is door het virus) zeer strenge instructies gekregen. Ze moeten met grote regelmaat hun handen wassen en verder lichamelijk contact met anderen zo veel mogelijk beperken. „We stonden om twaalf uur ’s nachts nog bij de apotheek voor medicijnen, mondkapjes en handschoenen”, zei De Vegt.

De virusuitbraak, die overigens aan de gehele TVM- en Control-ploeg voorbij ging, leidde tot een opmerkelijk tafereel bij de podiumceremonie na de 500 meter van de B-groep. Bruintjes eindigde dankzij een tijd van 38,35 seconden derde, maar verontschuldigde zich voor de huldiging bij haar collega's Olga Fatkoelina uit Rusland (goud) en Monique Angermüller uit Duitsland (zilver) omdat ze hen geen hand gaf. „Ze hadden er wel begrip voor”, zei Bruintjes. „Ze hadden al gehoord dat een hoop Nederlanders ziek waren.”

De gevelde sporters en begeleiders zaten woensdag allemaal op dezelfde ochtendvlucht van Calgary naar Salt Lake City. Het vliegtuig heeft toen driekwartier op de landingsbaan stilgestaan, terwijl de airconditioning uiteraard gewoon ’doorblies’. Of dat mede de verspreiding van het virus heeft veroorzaakt, is niet te zeggen. Jan Bos, die diezelfde vlucht heelhuids doorstond, sluit niet uit dat de ziektekiem zich op de schaatsbaan van Calgary heeft bevonden. „Een aantal Canadezen had vorige week namelijk hetzelfde”, wist de sprinter. „Misschien heeft iemand ’t wel in Calgary opgelopen en in het vliegtuig de anderen aangestoken.”

Jenny Wolf voelde zich prima gisteren op de eerste dag van de WB-wedstrijden in Salt Lake City. De Duitse sprintster scherpte het wereldrecord op de 500 meter aan tot 37,00 seconden. Ze dook daarmee 0,02 seconde onder de oude mondiale toptijd, die sinds 16 november 2007 op haar naam stond.

Thijsje Oenema verbeterde haar persoonlijk record met een halve seconde tot 37,73. Ze eindigde daarmee als vijfde. Laurine van Riessen reed 38,36 en werd achttiende.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden